puszka.pl - pysznie!

Czekoladowe ciastka z orzechami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 25-30 sztuk

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
1/2 szklanki niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiać do miski.
Dodać cukier, mus jabłkowy, olej rzepakowy, siemię lniane i sól.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść w miarę zwarte ciasto.
Z ciasta formować kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego,
każdą obtoczyć w posiekanych orzechach włoskich.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-12-19 12:00:48.247
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3602

Twoje zapiski: