2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
do obtoczenia: 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodać sól, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, siemię lniane, melasę.
Zagnieść ciasto do uzyskania zwartej konsystencji.
W miseczce wymieszać razem cukier trzcinowy i cynamon.
Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Układać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Smacznego.