Ciasto ryżowe ze śmietaną
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
200 g ryżu
sól
2 szklanki mleka
laska wanilii
4 pomarańcze
6 żółtek
150 g cukru
100 g smażonej skórki pomarańczowej
masło do wysmarowania tortownicy
2 szkl. śmietany
Przygotowanie:
Ryż gotuj przez 5 min. w lekko osolonej wodzie. Odcedź, dodaj ciepłego mleka i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż mleko wsiąknie w ryż i powstanie gęsty ryż.
Dodaj startą skórkę z 4 pomarańczy, przestudź. Z żółtek i cukru zrób kogel-mogel, dodaj śmietanę i smażoną skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszaj z przestudzonym ryżem.
Masę nałóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Gotuj na parze w piekarniku w temp. 160 stopni C (lub w termostacie na 5) przez 1 godz. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z tortownicy i podawaj ze śmietaną.
Twoje zapiski: