puszka.pl - pysznie!

Pyszna brukselka z pieczarkami w kremowym sosie z nerkowcow

To jest potrwa, do której wracam bardzo często. Pokochałam brukselkę i już. Warto ją jeść zwłaszcza teraz, bo jej dobroczynne właściwości są nieocenione. Podaję ją moim dzieciom razem z kaszą gryczaną, szczęśliwa, że to zjadają (dobrze, że nie słyszały jeszcze o "strasznej brukselce" i ją polubiły). Za każdym razem wychodzi inaczej, bo coś zawsze muszę zmodyfikować i pozmieniać, jednak dzisiaj wyszło pamiętliwie;)
Zapraszam.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

brukselka ok.300 g
pieczarki ok. 8-10 sztuk średniej wielkości
zioła prowansalskie
ew. sos sojowy/tamari

nerkowce - garść
płatki drożdżowe - ok. 2 łyżek
woda filtrowana - tak aby przykryć orzechy w blenderze
sól ulubiona (użyłam różowej himalajskiej)
pieprz ziołowy
kurkuma - szczypta
opcjonalnie: zmielona na mąkę (w młynku do kawy) soczewica zielona - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, odkroić spód, obrać z wierzchnich liści i pokroić na połówki bądź ćwiartki (co kto lubi). Jeśli przygotujecie ją w ten sposób dzień wcześniej i odłożycie do lodówki, zaoszczędzicie czas. To samo tyczy się pieczarek. Trzeba je umyć, ja obieram, pokroić w kostkę jaką kto lubi.

Przygotować sos: nerkowce zblendować z wodą, płatkami drożdżowymi, łyżeczką zmielonej na mąkę soczewicy i przyprawami. W razie potrzeby dodać wody, żeby uzyskać ulubioną przez nas konsystencję sosu. Ja dolewałam wody, bo lepiej jest rozrzedzić w blenderze niż w trakcie gotowania potrawy.

Teraz możemy zacząć dusić pieczarki na patelni pod przykryciem i bez tłuszczu, ładnie puszczą wodę. Poddusić jakąś chwilę, potem odkryć, podsypać ziołami prowansalskimi. Dodać ugotowaną brukselkę, zalać sosem i wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem lub dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego/ tamari.

Wskazówki i uwagi:

U mnie brukselka zawsze w towarzystwie niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko w wodzie filtrowanej (proporcje 1:2) z listkiem laurowym i odrobiną soli.
Nadesłał(a) monika, dnia: 2014-01-22 14:17:58.368
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: