bulwa selera
olej (ilość zależna od wielkości naczynia oraz wagi selera),
przyprawy korzenne - po kilka sztuk:
- goździków,
- kardamonu,
- ziela angielskiego,
- pieprzu,
- gwiazdek anyżu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
lub po prostu: przyprawa do piernika
szczypta soli
Przygotowanie:
Olej wymieszać z przyprawami. Selera obrać, umyć, a następnie pokroić w dość cienkie plastry, a następnie w kwadraty.
Garnek z grubym dnem rozgrzać, wrzucić seler, posypać szczyptą soli i dusić chwilę pod przykryciem, aby się "zaparzył", ale nie przypalił (mieszać), ani nie rozgotował. Po ostygnięciu - seler włożyć do oleju (aby był całkowicie zanurzony) i odstawić do lodówki na dobę (im dłużej, tym lepiej; po tygodniu nadal był smaczny).
Wskazówki i uwagi:
Proponuję najpierw "przyprawić" olej i wstawić na 2 - 3 dni do lodówki, aby nabrał aromatu.
Nadesłał(a) Stasia,
dnia: 2014-01-12 12:14:32.208
Źródło/autor przepisu: radosna twórczość własna - więcej na bezlaktozy.blox.pl