Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
500 g mąki (2,5 szklanki)
150 g cukru (8 łyżek)
130 g margaryny
60 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 15 min.).
Zagotować mleko i zalać nim 1/3-1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką tak, aby nie powstały grudki. Gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min. w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Twoje zapiski: