puszka.pl - pysznie!

Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami

100% wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami, serkiem z nerkowców i mlekiem kokosowym. Pycha.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5-6

Ladyfingers czyli podłużne biszkopty (13-15 sztuk):
3/4 szklanki mąki
1,5 łyżki mąki z cieciorki (wystarczy zmielić ciecierzycę w młynku do kawy)
+ 3 łyżki wody
3 łyżki mleka sojowego
4 łyżki cukru
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu jabłkowego

mascarpone z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

masa z mleka kokosowego:
około 1,5 szklanki mleka kokosowego
około 1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie Śmietanfixu lub podobnego mixu (opcjonalnie)
kilka kropel ekstraktu/ aromatu waniliowego

do moczenia:
3/4 szklanki mocnej kawy
1-2 łyżki rumu (tradycyjnie możecie dodać wino marsala, amaretto, likier kawowy itd.)

gorzkie kakako

Dla przypomnienia 1 szklanka= 240 ml

Przygotowanie:

Minimum 8h wcześniej:
Nerkowce moczymy przez noc (lub minimum 8h).
Przez mleko kokosowe mam na myśli część stałą, żadnych płynnych elementów. Dlatego dobrze jest potrzymać mleko kokosowe przynajmniej przez noc w lodówce.

Ladyfingers:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Mąkę z cieciorki mieszamy z wodą. Dodajemy mleko sojowe, cukier, olej i dokładnie mieszamy, tak żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy proszek do pieczenia i ocet, znów mieszamy. Powinna wytworzyć się piana. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno mieć grudek.

Na papierze do pieczenia lub natłuszczonej blasze formujemy biszkopciki - okrągłe lub podłużne. Ciasto jest dość płynne, dlatego zachowajcie odstępy. Możecie użyć również foremek na muffinki. Kształt biszkoptów nie ma większego znaczenia. Pieczemy 15- 17 minut. Powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.

Mascarpone z nerkowców:
Namoczone nerkowce blendujemy z wodą i sokiem z cytryny na gładki, kremowy serek. Dodajemy szczyptę soli.

Masa z mleka kokosowego:
Wyjmujemy stałą część zimnego mleka kokosowego, dodajemy cukier puder, Śmietanfix (opcja) i aromat waniliowy. Ubijamy przy pomocy miksera na śmietanopodobną masę. Nie martwcie się jeśli masa nie będzie bardzo puszysta.

Dodajemy "mascarpone" do masy kokosowej i dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej cukru pudru jeśli trzeba.

Zaparzamy kawę, dolewamy do niej rumu. Moczymy biszkopty w kawie przez około 3 sekundy. Układamy pojedynczą warstwę biszkoptów w naczyniu o płaskim dnie. Możemy też użyć tortownicy (średnica ok. 14-16 cm) lub mniejszych szklanek/pucharków. Biszkopty mogą nachodzić na siebie. Wykładamy połowę masy i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Wskazówki i uwagi:

Biszkopcików może wyjść trochę więcej niż trzeba, ale wtedy z powodzeniem można je wpałaszować do herbaty.

Co do Śmietanfixu lub innego tego typu mixu: i bez tego dodatku masa powinna być ok.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2014-01-25 18:32:42.702
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganskie-tiramisu/

Twoje zapiski: