puszka.pl - pysznie!

Bezglutenowy piernik że palce lizać!

Jak go zobaczyłam u weg-Anki, wiedziałam, że muszę zrobić wersję bezglutenową. Niby piernik jak piernik, ale coś w tym widoku śliwki zanurzonej w kakaowym cieście było niecodziennie smakowitego. Intuicja nie zawiodła. Rozpływa się w ustach, a śliwka (zanurzona w cieście) co któryś kęs smakuje jak płynna czekolada. Smakuje trochę jak bardzo udane pierniczki z nadzieniem (dawno temu jadłam takie glutenowe toruńskie, z nadzieniem i w polewie, i mi się po tym cieście przypomniały).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

120 g śliwek suszonych
1 czubata szklanka mąki owsianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki słodzidła (cukier trzcinowy, melasa, miód itp.)
4 łyżki czystego kakao
2 łyżki cynamonu
w ilości wg uznania: imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, ziele angielskie

1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
kilka kropel olejku rumowego

Przygotowanie:

Śliwki rozdrabniamy i moczymy parę minut w wodzie. Mieszamy mąki ze skrobią, sodą, słodzidłem, kakao i przyprawami. Dodajemy mleko, olej, ocet, olejek rumowy i odsączone śliwki.

Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 170 st. przez ok 25-35 minut (polecam sprawdzić po 25 minutach jak się ciasto miewa).

Wskazówki i uwagi:

Gdy ciasto ostygnie, można ozdobić je za pomocą szablonu i cukru pudru. Mój szablon to była zwyczajna, podziurkowana dziurkaczem kartka, ale możecie wyciąć w kartce co Wam tylko wyobraźnia podpowie ;)

Uwaga na ilość słodzidła! Śliwki w cieście robią się bardzo słodkie i same są już słodzidłem dla całego wypieku.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2014-03-04 17:35:03.821
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowany przepis http://weg-anka.blogspot.com/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-suszonymi-sliwkami.html

Twoje zapiski: