Zalegała mi roszponka w lodówce, no to znając przepisy na pesto z rukoli i pietruszki postanowiłam wykorzystać ją w podobny sposób. Uwaga - takie pyszne, że grozi zjedzeniem przed podaniem ;)
50 g roszponki
1/2 garści ziaren słonecznika
kilka-kilkanaście orzechów włoskich
2 ząbki czosnku nieduże
ze 2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Roszponkę myjemy. Orzechy obieramy z łupinek i razem ze słonecznikiem prażymy na patelni. Czosnek kroimy. Wszystko mieszamy i blendujemy.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z makaronem, na pieczywie lub z czymkolwiek chcecie. Można udekorować listkami roszponki lub posypać startym serem, np. parmezanem ale i bez tego jest dobre. Smacznego!
Nadesłał(a) kasumi90,
dnia: 2014-02-15 20:10:54.182
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.