puszka.pl - pysznie!

Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim)

Masa serowa wegańska, która rozłożona na pizzy czy kromce chleba i zapieczona w piekarniku rozpłynie się i będzie smakowała jak roztopiony żółty ser.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- ok. 1,5-2 szklanki "kefiru" z mleka sojowego zrobionego na grzybku tybetańskim - po odcedzeniu grzybka (http://grzybektybetanski.pl/) i odlaniu serwatki
- 500-700 g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i bez skórek
- 1 łyżka suszonej cebulki lub 2-3 łyżki cebuli smażonej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól - sporo, ale orientacyjnie 1 czubata łyżeczka lub więcej, żeby uzyskać smak podobny do serowego

Przygotowanie:

Nic prostszego. Wystarczy zmiksować te składniki na gładką, gęstą masę w blenderze. Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Taki ser można wykładać od razu na zapiekanki lub pizzę i zapiekać w piekarniku. W lodówce można przechowywać nawet 5-6 dni, wtedy stężeje, ale zapiekany znowu fajnie się rozpłynie. Z czasem zaczną się w nim robić dziurki, pęcherzyki powietrza, bo bakterie nadal w nim pracują, jak drożdże w surowym cieście.
Nadesłał(a) ~Tamara Kurowska, dnia: 2014-04-08 10:31:18.41
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: