puszka.pl - pysznie!

Ziołowa zupa krem z cukinii z nutką curry

Pomysł na szybką, smaczną i sycącą zupę.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 3-4

1 duża cukinia
2 ząbki czosnku
1/2 kubeczka małej śmietany 12 lub 18%
kostka bulionowa wege lub dla bardziej pracowitych ok. pół porcji włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) i troszkę oliwy
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka ostrego żółtego curry (np. Mae Ploy)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1-2 łyżki ziół prowansalskich (ile kto lubi)
trochę sera żółtego
trochę grzanek lub groszku ptysiowego

Przygotowanie:

Wersja dla mających więcej czasu - kroimy włoszczyznę i podsmażamy w garnku na oliwie, po czym zalewamy wodą i gotujemy, wrzucamy cukinię pokrojoną w plastry, posiekany czosnek (polecam również podsmażyć), oliwę. Gotujemy warzywa aż będą miękkie, można zmiksować je wszystkie razem co zagęści zupę z tym że będzie ona bardziej wielowarzywna niż cukiniowa :)

Wersja dla leni ;) - pokrojoną cukinię wrzucamy do gara (ok. 1,5-2 l wody), dorzucamy czosnek, oliwę i kostkę, gotujemy aż cukinia zmięknie. Miksujemy.

Wspólna część dla obu wersji - dodajemy śmietanę uważając, by się nie zważyła, dodajemy przyprawy. Próbujemy czy dobre jeszcze chwilkę gotując.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z groszkiem ptysiowym/grzankami posypane żółtym serem. Smacznego!
Nadesłał(a) kasumi90, dnia: 2014-02-15 20:35:45.416
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: