1 duża cukinia
2 ząbki czosnku
1/2 kubeczka małej śmietany 12 lub 18%
kostka bulionowa wege lub dla bardziej pracowitych ok. pół porcji włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) i troszkę oliwy
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka ostrego żółtego curry (np. Mae Ploy)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1-2 łyżki ziół prowansalskich (ile kto lubi)
trochę sera żółtego
trochę grzanek lub groszku ptysiowego
Przygotowanie:
Wersja dla mających więcej czasu - kroimy włoszczyznę i podsmażamy w garnku na oliwie, po czym zalewamy wodą i gotujemy, wrzucamy cukinię pokrojoną w plastry, posiekany czosnek (polecam również podsmażyć), oliwę. Gotujemy warzywa aż będą miękkie, można zmiksować je wszystkie razem co zagęści zupę z tym że będzie ona bardziej wielowarzywna niż cukiniowa :)
Wersja dla leni ;) - pokrojoną cukinię wrzucamy do gara (ok. 1,5-2 l wody), dorzucamy czosnek, oliwę i kostkę, gotujemy aż cukinia zmięknie. Miksujemy.
Wspólna część dla obu wersji - dodajemy śmietanę uważając, by się nie zważyła, dodajemy przyprawy. Próbujemy czy dobre jeszcze chwilkę gotując.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z groszkiem ptysiowym/grzankami posypane żółtym serem. Smacznego!
Nadesłał(a) kasumi90,
dnia: 2014-02-15 20:35:45.416
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.