liście winogron w zalewie
3 puszki krojonych pomidorów
750 g ryżu
250 ml soku pomidorowego
250 ml wody
4 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej świeżej bazylii
kilka ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, zalewamy je wodą i sokiem pomidorowym. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem. W tak sporządzonym wywarze gotujemy ryż, mieszamy od czasu do czasu do momentu aż będzie miękki i wciągnie cały wywar.
W innym garze rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pociętą w kostkę cebulę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku - wszystko to na małym ogniu i pod przykryciem dusimy do miękkości.
Cebulę i ryż mieszamy ze sobą, dodajemy pomidory z puszek, chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy świeże posiekane zioła. Mieszamy.
Smarujemy naczynie do zapiekania oliwą kładziemy warstwę z liści, a na nią ryż i tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi masa z ryżu.
Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Fajne i niedrogie danie do serwowania większej liczbie gości - z podanej ilości składników wychodzi olbrzymia zapiekanka.
Można przygotować wcześniej, bo tuż po upieczeniu kiepsko się kroi, a po odgrzewaniu jest tak samo dobra.