3/4 szklanki mleka roślinnego
1 szklanka poppingu z amarantusa
1/2 szklanki mąki z amarantusa
2 dojrzałe banany
garść daktyli
1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia
Przygotowanie:
Daktyle moczymy w ciepłej wodzie. Roztapiamy łyżeczkę oleju kokosowego (np. w kubku włożonym do ciepłej wody). Banany obieramy i blendujemy, następnie dodajemy do nich odsączone z wody daktyle i ponownie blendujemy. Popping mieszamy z mąką, dodajemy banany i mleko, ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placuszki tak długo, aż będą rumiane. Najlepiej jest smażyć bardzo małe placki, co ułatwi odwracanie. Masa powinna być zwarta, inaczej będą się rozpadać (popping je "trzyma", więc dla pewności, można dać więcej).
Wskazówki i uwagi:
Jemy z masłem orzechowym, dżemem lub z ulubionym smarowidłem :)