puszka.pl - pysznie!

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym

Pulpeciki wraz z sosem świetnie smakują jako dodatek do makaronu, nawet niektórym mięsożernym znajomym smakowały bardziej niż te zrobione z mięsa! :)
Przepis na sos jest mocno orientacyjny, uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy przyprawi go zgodnie ze swoim smakiem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pulpeciki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- ok. 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub orzechów, np. włoskich)
- ok. 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: mąk owsiana

sos:
- sos serowy z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/8555-weganski_sos_serowy.html
- puszka/karton przecieru pomidorowego (to ok. 1 i 1/2 szklanki. Można też zrobić sos z koncentratu pomidorowego i wody)
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
- ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszki (jeśli ktoś ma ochotę, to świeża też będzie ok!)
- ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (lub świeżego, jw.)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie dłużej niż normalnie - powinna być nieco rozgotowana. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Płatki owsiane namaczamy. Następnie wraz ze słonecznikiem i/lub orzechami oraz szpinakiem rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i kaszę jaglaną po czym blendujemy wszystko razem aż do otrzymania 'lepiącego ciasta'. Powinno być dość gęste, by pulpeciki nie rozpadły się w garnku. Gdy całość jest za rzadka, możemy dodać mąkę owsianą lub mielone w młynku płatki owsiane.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kulki i odstawiamy przynajmniej na chwilę do lodówki by stężały.

W garnku mieszamy wszystkie składniki, które składają się na nasz sos. Gdy wszystko razem się połączy, wkładamy nasze pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut.

Wskazówki i uwagi:

Z bazy na pulpety możemy także usmażyć kotleciki, które mogą stanowić wkład do burgerów, dodatek do surówek itp. itd.

Pulpeciki wraz z sosem najlepiej smakują podane z makaronem oraz świeżym szpinakiem! Smacznego. :)
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2015-03-21 16:49:20.575
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: