Robiłam je już kilkanaście razy metodą prób i błędów, smakują i pachną obłędnie. Gwarantuję, że nic się nie rozwala, kluczem jest tylko nierozgotowanie składników.
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (osobno), następnie przesypujemy do większego naczynia. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż połączą się w niejednolitą, ale zwartą masę. Cebulkę siekamy drobno, posypujemy solą, odstawiamy na chwilę, aby zmiękła. Następnie dodajemy do masy razem z resztą składników i przypraw, mieszamy dokładnie.
Masę burgerową schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc, później formujemy burgery, smarujemy je olejem i pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut, przewracając po 15 minutach na drugą stronę.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej piec z termoobiegiem. Pewnie można je też usmażyć, ale tego akurat nie próbowałam. Masę na burgery możemy przechowywać ok. 4 dni w lodówce.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2016-02-28 17:50:17.456
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.