2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 suszone pomidory
kilka oliwek (ja wolę czarne)
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
łyżka oliwy lub oleju, którym zalane są suszone pomidory
sól, pieprz, chilli (według upodobania)
łyżeczka suszonego oregano, 4 posiekane listki świeżej szałwii
1/2 szklanki wody
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na niego cebulkę i drobno pokrojone suszone pomidory. Gdy cebula stanie się szklista dorzucam czosnek, koncentrat, sól, pieprz, chilli i zalewam całość wodą. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje wrzucam oliwki.
Mieszam sos z makaronem (po prostu odcedzony makaron wrzucam na tą patelnię), dosypuję zioła i podaję.
Nadesłał(a) Orchidea,
dnia: 2014-03-06 02:48:59.987
Źródło/autor przepisu: Przepis pierwotnie wrzuciłam na swojego bloga: http://smoczakuchnia.blogspot.com/