budyń śmietankowy 1 op.
mleko 2 szklanki
masło 1 i 1/6 kostki
jajka 1 szt.
sok z 1/2 cytryny
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia
masło do foremek
Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokrajać w ósemki. Ugotować syrop z 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, wrzucić gruszki. Po 1 min. gotowania wyjąć je i ostudzić. Namoczyć rodzynki.
Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu i wystudzić. Dodać pół kostki miękkiego masła i utrzeć na gładką masę mikserem.
Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem, dodać jajko i sok z cytryny. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Wysmarowane masłem foremki wypełnić cienką warstwą ciasta.
Piec 30 min. w temp. 220 stopni. Gdy babeczki wystygną, napełnić je kremem budyniowym i udekorować gruszkami i rodzynkami.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2003-05-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Valle