1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 dojrzałe awokado
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z mięty
szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, aby była bardziej płynna można dodać odrobinę oleju kokosowego w stałej postaci. Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami.
Do silikonowych foremek nakładamy roztopioną czekoladę, odrobinę na spód i boki ("kręcąc" foremką z czekoladą lub pomagając sobie łyżeczką, jeśli czekolada nie jest zbyt płynna). Tak napełnione foremki wkładamy do zamrażalnika, aż dobrze stwardnieją.
Jak już czekolada się zamrozi, do każdej z foremek nakładamy po 1-2 łyżeczki musu, wyrównujemy wierzch do poziomu boków z czekolady i zalewamy pozostałą roztopioną czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.