Wegańskie krówki ciągutki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szkl. cukru
2/3 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
1 szkl. stałej części z mleka kokosowego
1 szkl. gładkiego masła orzechowego
2 łyżki mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Cukier i mleko sojowe (płynne oraz w proszku) umieszczamy w wysokim garnku o grubym dnie i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominało w konsystencji mleko skondensowane.
Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy do niego masło orzechowe oraz stałą część mleczka kokosowego, cały czas mieszając.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i znów umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając do momentu, aż całość będzie gęsta i kremowa - przypominająca masę krówkową.
Gorącą masę przelewamy do szklanego naczynia. Po wystygnięciu szczelnie przykrywamy folią i przekładamy do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin.
Z zastygniętej masy przy pomocy dłoni i nożyka formujemy prostokątne cuksy , które zwijamy w papier do pieczenia.
Krówki umieszczamy w lodówce lub zamrażarce i tam je przechowujemy.
Twoje zapiski: