- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 kubki puree z mango (najlepiej z puszki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszane z sześcioma łyżkami wody
- pół łyżeczki prawdziwej wanilii (ewentualnie można zastąpić łyżeczką esencji waniliowej)
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 375 stopni i przygotuj 12 foremek na muffiny. Jeśli używasz foremek metalowych, pamiętaj by je wcześniej naoliwić.
2. Zmieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową.
3. W większej misce zmieszaj olej, cukier, miksturę z siemienia lnianego, mango puree i wanilię.
4. Dodaj teraz do suchych składników składniki mokre i zmiksuj, ale nie za bardzo. Cała mieszanina powinna być ostatecznie wilgotna, ale ciasto nie powinno być całkowicie jednolite.
5. Rozdziel teraz równo ciasto na 12 foremek.
6. Piecz przez 17 minut w temperaturze 375 stopni lub dopóki patyczek do ciasta nie będzie suchy po włożeniu.
7. Niech muffiny ostygną przez kilka minut, zanim wyjmiesz je z foremek.
8. Gotowe! Teraz możesz się cieszyć swoimi pysznymi, indyjskimi muffinami mangowymi :-)