Dziś zdradzamy Wam kolejny fenomenalny przepis wegański kuchni indyjskiej – tym razem na wege-burgery cieciorkowe! I nie tylko zdrowsze, ale też pyszniejsze od zwykłego hamburgera ;-)
1. W garnku zagotuj bulgur w 2/3 szklanki osolonej wody, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 min. Odłóż do wystygnięcia.
2. Do dużej miski wsyp ciecierzycę i rozgnieć ubijakiem do ziemniaków pozostawiając trochę większych kawałków.
3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki kotlecików, także bulgur, i dobrze wymieszaj. Powinieneś uzyskać konsystencję, która się dobrze wiąże podczas formowania kotlecików.
4. Uformuj 6 kotlecików, każdy o średnicy ok. 7 cm.
5. Nasmaruj patelnię olejem. Smaż kotleciki ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub dopóki się nie zarumienią na złoto.
6. Żeby zbudować burgery, przekrój bułki wzdłuż, posmaruj wegańskim majonezem, połóż warzywa, krążki cebuli, kotleciki, więcej warzyw, przykryj wierzchami bułek.