3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego/ z agawy lub ew. innego płynnego słodziszcza
wędzona lub zwykła sól
świeżo zmielony pieprz
nieco wędzonej papryki
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy warzywa:
piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania (jedno z pokrywką) takiej wielkości, aby obydwa zmieściły w piekarniku razem.
Dynię obieramy obieraczką, kroimy na niezbyt duże kawałki. Przekładamy ją do naczynia bez przykrycia, wlewamy 2 łyżki oleju, dobrze mieszamy.
Pozostałe warzywa obieramy, myjemy, dobrze osuszamy, kroimy je na cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, dodajemy do warzyw. Wszystkie przekładamy do naczynia z przykrywką, wlewamy 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie.
Naczynia wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Studzimy.
Kaszę jaglaną wykładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem, aby kasza straciła ewentualną goryczkę.
Kaszę przekładamy do rondla, zalewamy wodą w proporcji 1:2 dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywany, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy jeżeli pozostał jakikolwiek płyn.
Przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, rozcieramy dokładnie aż zupełnie połączy się z sosem. Jeżeli sos po tym będzie miał zbyt gorzki smak można dodać syropu klonowego/z agawy.
Ciepłą kaszą mieszamy dokładnie z sosem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Kaszę mieszamy z upieczonymi warzywami, podajemy. Polecam!