Jeżeli mamy sprawdzony warzywniak, albo własny ogródek- warto zatrzymać listki młodej rzodkiewki, aby wyczarować przepyszne pesto.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
liście z młodej rzodkiewki (2-3 pęczki)
garść nasion słonecznika lub pinioli
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek lub olej lniany (ok 1/4 szklanki)
sól
opcjonalnie w wersji nabiałowej: garść startego twardego sera- np. parmezan, kaszkawał
Przygotowanie:
Słonecznika lub piniole uprażyć na suchej patelni.
Listki opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, a następnie umieścić w blenderze z resztą składników i zmiksować. W zależności od upodobań można zmiksować na gładko lub "gruboziarniście".
Wskazówki i uwagi:
Dobrze się komponuje z makaronem, z tofu, z twarogiem, i jako smarowidło do pieczywa. Na zdjęci pesto jest wymieszane z pokruszonym białym serem.
Nadesłał(a) mandragora11235,
dnia: 2014-04-15 10:05:36.571
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.