20 dag grochu łuskanego (wcześniej namoczonego)
szklanka śmietanki
20 dag żółtego sera (cheddar)
ząbek czosnku
2 bułki na grzanki
kostka warzywna lub suszona wegeta
olej do smażenia (opcjonalnie)
sól, pieprz, duuuużo majeranku
Przygotowanie:
Podgrzać półtora litra wody z kostką lub suszoną włoszczyzną, dodać rozgnieciony czosnek i opłukany groch. Gotować aż groch będzie zupełnie miękki (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania doprawić majerankiem. Zmiksować. Postawić garnek na małym ogniu, wlać śmietankę i dodać pokrojony w kostkę ser. Ogrzewać, mieszając, aż ser się roztopi. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z usmażonymi grzankami z bułek.
Wskazówki i uwagi:
Zupa z serem i grzankami jest bardzo sycąca. By uczynić ją nieco lżejszą można dodać tylko jedno z nich.