puszka.pl - pysznie!

Kalafior z imbirem i ziemniakami

Niby zwykły kalafior z ziemniakami, ale ma tak zaskakujący, egzotyczny smak, że świetnie nadaje się na przyjęcie dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

duży kalafior
2 duże mięsiste pomidory lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego
50 dag ziemniaków
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnej gorczycy
łyżeczka kurkumy
olej do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki, łodyżki pociąć na małe kawałki. Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie (lub teflonowym). Wrzucić kminek, kurkumę, gorczycę i imbir. Smażyć minutę. Dodać ziemniaki i kalafior, smażyć kilka minut mieszając. Dodać sparzone, obrane i pokrojone w plastry pomidory i pół szklanki wody (lub koncentrat i 3/4 szklanki wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Pomidory do tej potrawy nie mogą być bardzo soczyste (by danie nie wyszło zbyt wodniste).
Nadesłał(a) marcianka, dnia: 2014-04-24 13:39:41.259
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia Polska"

Twoje zapiski: