dekoracja:
- świeża kolendra po posypania
- pestki dyni
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy, a następnie umieść pokrojone w kostkę cebule i chwilę podsmaż na małym ogniu.
2. Dodaj do tego pokrojone w plasterki marchew, selera, paprykę oraz czosnek, przykryj pokrywką i duś przez kolejne 5 minut.
3. Następnie do warzyw dorzuć soczewicę, pomidory, przecier pomidorowy i zalej wszystko wodą.
4. Gotuj co jakiś czas mieszając.
5. Kiedy soczewica stanie się miękka, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy.
6. Gotuj kolejne kilka minut.
7. Na koniec zdejmij z gazu i przy pomocy blendera zamień w jednolity krem.
8. Podawaj ze świeżo startym imbirem oraz drobno posiekana kolendrą lub pestkami dyni.
Wskazówki i uwagi:
Dania z soczewicą należy solić pod koniec – sól powoduje, że ziarna twardnieją. To samo tyczy się produktów zawierających kwasy, np. pomidory czy wino – wydłużają czas gotowania soczewicy.