puszka.pl - pysznie!

Rozgrzewająca i bogato przyprawiona zupa-krem na bazie czerwonej soczewicy

Idealna na mroźną i deszczową majówkę :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-8

3 szklanki czerwonej soczewicy
2 czerwone cebule
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1/2 czerwonej papryki
2-3 ząbki czosnku
2 pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
2,5 szklanki mleka kokosowego (odpowiednik 1 dużej puszki)

2 łyżki oliwy extra virgin
6-8 szklanek wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki żółtego curry
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka zmielonych nasion musztardowca (gorczyca sarepska)
sól himalajska
1/2 łyżki cayenne
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego startego imbiru

dekoracja:
- świeża kolendra po posypania
- pestki dyni

Przygotowanie:

1. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy, a następnie umieść pokrojone w kostkę cebule i chwilę podsmaż na małym ogniu.
2. Dodaj do tego pokrojone w plasterki marchew, selera, paprykę oraz czosnek, przykryj pokrywką i duś przez kolejne 5 minut.
3. Następnie do warzyw dorzuć soczewicę, pomidory, przecier pomidorowy i zalej wszystko wodą.
4. Gotuj co jakiś czas mieszając.
5. Kiedy soczewica stanie się miękka, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy.
6. Gotuj kolejne kilka minut.
7. Na koniec zdejmij z gazu i przy pomocy blendera zamień w jednolity krem.
8. Podawaj ze świeżo startym imbirem oraz drobno posiekana kolendrą lub pestkami dyni.

Wskazówki i uwagi:

Dania z soczewicą należy solić pod koniec – sól powoduje, że ziarna twardnieją. To samo tyczy się produktów zawierających kwasy, np. pomidory czy wino – wydłużają czas gotowania soczewicy.
Nadesłał(a) eatmeplease, dnia: 2014-05-13 23:30:28.198
Źródło/autor przepisu: www.eatmeplease.pl

Twoje zapiski: