puszka.pl - pysznie!

Quiche/tarta z botwinką i pieczarkami z cytrusową nutą

Niekonwencjonalny sposób na wykorzystanie botwinki. Spód tarty bezglutenowy. Smak wzbogacony cytrusowymi nutami skórki z pomarańczy.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 3-4 porcje

ciasto:
1 szklanka mąki (gryczana + ryżowa)
2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki oliwy
1 małe jajko (można pominąć)
szczypta soli
trochę zimnej wody

farsz:
mały pęczek botwinki
10-15 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju/oliwy do smażenia
posiekana skórka pomarańczy (najlepiej eko/bio)

sos:
1 mały pojemniczek jogurtu
1 duże jajo lub 2 małe
1 łyżka mąki kukurydzianej
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, pieprz ziołowy

W wersji wegańskiej jaja można pominąć - w cieście zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego lub pominąć dodając więcej wody, w sosie zamiast jaja dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej. Użyć jogurtu roślinnego.

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Zapiec 10 minut przed wyłożeniem farszu (temp 180 - 200 st C).

Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plasterki, cebulę pokroić w piórka - lekko poddusić na odrobinie oliwy. Botwinkę dokładnie umyć, oczyścić z brzydkich listków i pokroić. Na podpieczony lekko przestudzony spód wyłożyć uduszone pieczarki i cebulę, a następnie surową botwinkę. Zalać sosem przygotowanym z jogurtu, jaja i mąki. Na wierzch posypać skórką pomarańczy. Dopiec 30-35 minut w temperaturze 180-200 st C.
Nadesłał(a) półgodzinne_ela, dnia: 2014-06-22 15:47:03.331
Źródło/autor przepisu: http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2014/05/quiche-z-botwinka-i-pieczarkami.html

Twoje zapiski: