Mama dała mi słoiczek z pastą na zupę grochową, z racji tego, że nie przepadam za grochówką, postanowiłam wykorzystać pastę robiąc pyszny grochowy smalec, który przerósł moje oczekiwania :)
Gotujemy groch w małej ilości wody wraz z włoszczyzną i grzybami. Gdy groch i warzywa się rozgotują na pastę, wrzucamy wszystko na patelnię, dodajemy pozostałe składniki: olej, pokrojone w kostkę cebulę i jabłko, natkę, posiekany czosnek, granulat sojowy, prażoną cebulkę, przyprawy. Smażymy przez chwilę, odstawiamy do ostygnięcia i smalec gotowy.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z pieczywem. Doskonale smakuje z chrzanem oraz posypany rzeżuchą.
Nadesłał(a) hauadaj,
dnia: 2014-05-13 23:23:18.145
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.