Ciasteczka rozkruszyć w blenderze na mąkę. Dodać tłuszcz i wymieszać. Dodać łyżkę mleka i wgnieść ręką w ciasto. Jeśli mocno się kruszy, dodać koleją łyżkę mleka i ugniatać, aż konsystencja będzie plastyczna. Wyłożyć równomiernie na formę do tarty lub tortownicę. Piec 10 minut w 180 stopniach, aż brzegi będą rumiane, a spód upieczony. Ciasto ostudzić.
Połowę truskawek pokroić w plasterki. Większe plasterki zostawić do dekoracji. Resztę zmiksować na gładko z pozostałymi truskawkami, puszką mleka kokosowego i cukrem. Zagotować. Ciągle mieszając, dodać skrobię rozprowadzoną w mleku roślinnym i zagotować. Następnie dodać agar i gotować przez 5 minut nieustannie mieszając.
Masę ostudzić do temperatury pokojowej regularnie mieszając. Wylać na chłodny spód i udekorować plasterkami truskawek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Jeśli tarta przygotowywana jest na następny dzień, warto polać owoce glazurą - używam kupionej w niemieckich sklepach Tortenguss. Można też polać kilkoma łyżkami roztopionego dżemu morelowego.
Nadesłał(a) nasse,
dnia: 2014-06-20 09:08:20.664
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.