ciasto: 200 g mąki
20 g cukru
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnego mleka
krem cytrynowy: 270 ml soku z cytryny (potrzeba ok. 3−4 soczystych cytryn)
skórka otarta z jednej cytryny
150 g masła
5 dużych jaj
200-250 g drobnego cukru (zależy jak słodki ma być krem)
kruszonka: 100 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru
+ kilka łodyg rabarbaru (czerwona część) do dekoracji
+tartę możemy podawać z serkiem mascarpone
Przygotowanie:
Spód:
Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, nakryć papierem do pieczenia, wysypać na niego ziarna fasoli. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić formę z ciastem i podpiekać 12-15 minut.
Krem:
Roztop masło w rondlu z grubym dnem.
Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje.
Krem przed wylaniem do formy należy przetrzeć.
Na podpieczony spód wylewamy krem, posypujemy go kruszonką. Pieczemy w piekarniku zmniejszając temperaturę do 180 stopni przez ok. 40 min.
Rabarbar kroimy w 6 cm laski. Kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Skarmelizowanym ozdabiamy ciasto.
Nadesłał(a) igoland,
dnia: 2014-06-20 09:14:53.506
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.