Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 szklanka mleka
75 g drożdży
450 g mąki tortowej
1 niepełna szklanka cukru
6 żółtek + 1 białko do posmarowania
3 torebki cukru waniliowego
0,5 kostki masła
1,5 cytryny
50 g rodzynek
15 kropli olejku arakowego
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać drożdże oraz łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach).
Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę startą cytryn, rodzynki, olejek arakowy i jeszcze raz wyrobić.
Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką włożyć ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200°C. Piec 35 minut.
Twoje zapiski: