gęste ciasto naleśnikowe: - 2 jajka lub troszkę oleju
- 1 szklanka mleka, zwykłego lub roślinnego
- 2 szklanki mąki
- przyprawy: duuużo papryki (ciasto powinno mieć czerwone zabarwienie, dodaję ok. 2 łyżeczek), chili, bazylia, oregano, sól i pieprz
spory kalafior
2-3 marchewki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Miksujemy jajka z mlekiem, dodajemy mąkę. Ciasto powinno być naprawdę gęste, więc w razie potrzeby dosypujemy mąki.
Kalafior rozdzielamy jak najbardziej się uda (zwykle rozrywam główki na 3-4 części), marchewkę kroimy w plasterki lub, jeśli części kalafiora są bardzo małe, najpierw kroimy marchewkę wzdłuż na 4, a potem w plastry. Kalafior i marchewkę gotujemy al dente.
Najlepiej przestygnięte warzywa (chociaż ja dodaję od razu po ugotowaniu) wrzucamy do ciasta, mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Nadesłał(a) olga90,
dnia: 2014-06-20 09:00:01.755
Źródło/autor przepisu: Olga z mamą