opakowanie tofu naturalnego (180 g)
120 ml mleka roślinnego
łyżeczka agaru
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
ciasteczka (ja użyłam owsianych orzechowych) - około 100 g
masło orzechowe
duży banan
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasteczka rozkruszyć i dodać 1-2 łyżki masła orzechowego.
Masę ugnieść i wyłożyć na spód silikonowych papilotek.
Tofu rozdrobnić i zalać mlekiem wymieszanym z agarem, dodać cukier i zagotować.
Masę przelać do papilotek.
Rozgnieść banana i dodać łyżkę wiórków kokosowych, wyłożyć na górę serniczków. Włożyć do lodówki na parę godzin i gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Serniczki są pyszne, mają orzechowy smak, który idealnie pasuje do banana. Banan zmienił kolor i jest to czynnością naturalną. Jeśli chcecie tego uniknąć to dodajcie soku z cytryny albo weźcie inne owoce.