Czerwona potrawka warzywna z soczewicą
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i prażonymi pestkami dyni, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do ryżu, a nawet makaronu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 pietruszka (korzeń)
2 nie za duże marchewki
1 papryka
1 średniej wielkości cukinia
1 nie za duży bakłażan
1 mały por
1 duży pomidor
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 250 ml zagęszczonego soku (przecieru) pomidorowego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka cząbru
1 łyżka kopru
1 łyżka lubczyku
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Obraną pietruszkę i marchew pokroić w 3-5 cm paseczki. Podlać trochę wodą i gotować pod przykryciem w dużym garnku. Po ok. 5 min dodać pokrojoną w dość duże kawałki paprykę. Następnie pokroić w kostkę cukinię oraz bakłażana, dodać do gotujących się warzyw i wymieszać. Po kolejnych 3-5 min dodać drobno pokrojony por i pomidor. Na końcu wsypać wcześniej opłukaną soczewicę i gotować przez kolejnych 5 min.
Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zalać całość sokiem pomidorowym, doprawić przyprawami (w tym czosnkiem) i gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu tak, żeby całość zmieniła się w jednolitą „papkę”.
Twoje zapiski: