puszka.pl - pysznie!

Czerwcowa multi-warzywna tofucznica :).

Czerwcowa tofucznica z tego co najlepsze. Mięsożercy pochłaniali :) Generalnie przepis jest otwarty na modyfikacje i można tam dodać wszystkie warzywka jakie się tylko zapragnie. Mi ta kombinacja bardzo smakuje.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

tofu naturalne lub wędzone, jak kto woli
żółta, świeża fasolka szparagowa
młody bób
cukinia
pomidory
szynka sojowa (niekoniecznie)
młoda cebulka
olej do smażenia

przyprawy:
rozmaryn
bazylia
oregano
kurkuma
ostra papryka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy i tniemy na kawałki powiedzmy 1,5 cm, bób płuczemy. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy prawie do miękkości.

W tym czasie kroję sobie cukinię w słupki 1x1mm, pomidory w kosteczkę, szynkę też, cebulkę w pół-krążki, tofu rozgniatam widelcem i posypuję kurkumą.

Kiedy bób i fasolka już się ugotują wrzucam na rozgrzany olej cebulę oraz oba warzywka, szynkę sojową po chwili. Podsmażam, aż skórka bobu się zrumieni. Wtedy przyprawiam, dodaję tofu, cukinię i pomidory. Trzymam jeszcze trochę na ogniu, wyrzucam na talerz i szamam :D. Smacznego! :)
Nadesłał(a) VegePancur, dnia: 2014-07-06 12:41:28.477
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: