1 duża cukinia
1 bakłażan
1 szalotka
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów krojonych
1 batat średniej wielkości
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
sól
pieprz
czarnuszka
u mnie pasta curry, można dodać jakieś indyjskie przyprawy do smaku
2 łyżki gęstego jogurtu - u mnie sojowy
łyżka oleju
Przygotowanie:
Na początku trzeba ugotować batata. Ja pokroiłam go ze skórką na 3 części i trochę rozgotowałam -ok40 min. Skórka po przystygnięciu sama odeszła a on wręcz się rozsypywał po pokrojeniu. Niespodziewanym efektem było zagęszczenie i zrobienie konsystencji musu mojego dania.
W innym garnku na rozgrzany olej wrzuciłam szalotkę, później pokrojoną w paski paprykę i obraną, pokrojoną w kostkę cukinię. Bakłażana posoliłam po przekrojeniu i przelałam gorącą wodą, żeby goryczka zniknęła. Pokroiłam go w kostkę i dorzuciłam do reszty warzyw. Na końcu dodałam pomidory w puszce i przyprawy. Ostatnim etapem było dodanie pokrojonego batata i jogurtu. Gotowałam jeszcze przez 20 minut.
Wskazówki i uwagi:
Trzeba sprawdzić miękkość warzyw, bo to jest zależne od ich grubości.
Nadesłał(a) Dzik,
dnia: 2018-02-11 16:23:26.885
Źródło/autor przepisu: Ja