puszka.pl - pysznie!

Grofu, czyli tofu z grochu

Tak jak http://puszka.pl/przepis/8950-tofu_z_bialej_fasoli.html nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 gramów suchego grochu (połówki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Potrzebne będzą
- duży garnek do gotowania grochu
- naczynie na wywar
- słoik mieszczący ugotowany groch
- blender
- prostokątne plastikowe pudełko
- czysta kuchenna ściereczka, która nie obawia się zafarbowania kurkumą :-)

Zaczynam wieczorem, od namoczenia grochu w dużej ilości chłodnej wody, co bardzo skraca czas gotowania. Rano odlewam wodę, groch zalewam świeżą i gotuję 25 minut.

Gdy groch jest już miękki odlewam wywar do innego naczynia, a groch wrzucam do słoja. Dodaję pozostałe składniki i odrobinę wywaru. Miksuję długo do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolewam po troszku wywar, tak żeby gotowa masa miała konsystencję gęstej śmietany. Groch mocno tężeje po wystygnięciu, więc nie może być zbyt gęsta, żeby się nie kruszyło.

Plastikowe pudełko wykładam ściereczką, która umożliwi wyciągnięcie tofu i dodatkowo je osuszy. Przekładam do niego masę i wyrównuję górę. Brzegi ściereczki układam na wierzchu tofu. Zostawiam do ostygnięcia w kuchni, a potem wkładam do lodówki.

Gdy jest już całkiem zimne, odwijam ściereczkę, przykładam wieczko plastikowego pojemnika i odwracam. Potem delikatnie zdejmuję ściereczkę. Gotowe!
Nadesłał(a) absurdalia, dnia: 2018-02-11 16:15:16.531
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: