Bułeczki na bazie mleka kokosowego, mąki ryżowej i kokosowej wody i cukru. Słodki smak bułeczek idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Szybkie, smaczne i proste.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4-6
125 g mąki ryżowej
35 g cukru pudru
2 łyżki mąki kokosowej
150 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
60 ml wody
Przygotowanie:
1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce.
2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia
Ciasto będzie dosyć gęste.
3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm)
4. Bułeczki parować przez 20 minut na maksymalnej mocy.
Wskazówki i uwagi:
By ciasto miało odpowiednią konsystencję (gęstość) należy dokładnie odważyć wszystkie suche składniki. Z uwagi na duże zdolności adsorpcyjne mąki kokosowej należy w razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody.