puszka.pl - pysznie!

Chłodnik szczawiowy z ryżem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

10 dag szczawiu,
2 łyżki ryżu,
1 pęczek szczypiorku i koperku,
2 jaja,
1250 ml kwaśnego mleka,
1/4 l śmietany,
sól, cukier,
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Szczaw starannie opłukać, sparzyć, drobno posiekać. Ryż ugotować na półsypko. Szczypiorek, miętę i koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokrajać wzdłuż na cząstki Mleko roztrzepać ze śmietana, połączyć wszystkie składniki razem. Doprawić solą i cukrem do smaku, ostudzić. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Z.Wodecki

Twoje zapiski: