Gazpacho - zupa ze zmiksowanych jarzyn na zimno
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
250 g pomidorów
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1/2 niedużej cebuli
2 kromki białego pieczywa
2 łyżki oliwy
8 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki sosu chili
1/2 litra wody
2 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Pomidory, ogórek, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Odłożyć na bok niewielką ilość, a resztę zmiksować. Stopniowo dodawać pokruszony chleb, oliwę, roztarte ząbki czosnku i sos chili. Następnie dodać do tego ok. 1/2 litra wody z octem, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Posypać niewielką ilością drobno posiekanej cebuli, ogórka i papryki.
Twoje zapiski: