puszka.pl - pysznie!

Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie)

Kwas buraczany trzeba przygotować min. 4-5 dni wcześniej, ale można też go zrobić wcześniej, 1-2 tygodnie przed Wigilią.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kwas buraczany:
1 kg. buraków
1 kromka razowego chleba
2 ząbki czosnku
4 ziarna pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru

barszcz:
0,5 kg. buraków
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 średni por
2 cebule
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
2 listki laurowe
8 dag. suszonych grzybów
sól
cukier albo miód
sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka świeżego chrzanu
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

ZAKISIĆ BURAKI :

Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni.

Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do butelek.

UGOTOWAĆ BARSZCZ :

Grzyby umyć, namoczyć na 6-8 godz. w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać 2 litrami wrzącej wody. Dodać ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Posolić i gotować 20-30 min na małym ogniu.

Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1.
Barszcz podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny lub wino. Tuż przed podaniem dodać sparzony chrzan i zmiażdżony czosnek.
Podawać z uszkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia. autor nieznany

Twoje zapiski: