Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
6 bakłażanów
5 pomidorów
5 cebul
10 ząbków czosnku
zielenina - natka pietruszki
375 ml oleju do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni.
pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, zieleninę posiekać. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodać pomidory, zieleninę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić.
Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.
Twoje zapiski: