Plastry cebuli zapiekane na grzankach
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 cebule
6 kromek na grzanki
masło do posmarowania grzanek
szklanka utartego żółtego sera
3 jaja
szklanka mleka
sól
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Obrane cebule włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min., dokładnie osączyć, odstawić na 10 min. W międzyczasie przygotować grzanki.
Cebulę pokroić w plasterki o grubości 2 cm. Ułożyć grzanki smarowaną stroną na dnie żaroodpornego naczynia lub blaszki, plasterki cebuli ułożyć na grzankach, posypać serem. W misce roztrzepać jaja, wlać mleko, posolić, ubić, polać cebulę, posypać masłem.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190°C), piec przez pół godziny lub do ścięcia się jaj.
Twoje zapiski: