2 niepełne szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy do smarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
Rozgnieść drożdże w misce, wymieszać z odrobiną ciepłej wody i odstawić, aby wyrosły.
W mące zrobić zagłębienie, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier. Zagnieść ciasto ręką dodając odpowiednią ilość wody. Wyrabiać jeszcze 10 min, po czym uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Wskazówki i uwagi:
Przygotowanie ciasta zajmuje 15 min., oczekiwanie 2 godz., pieczenie 15-20 min.
Nadmiar ciasta można przechowywać w folii w lodówce.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Szafran Daniel