Bliny - placuszki gryczano-pszenne
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej [*]
40 g drożdży
ok. 3/4 litra mleka
trochę cukru
trochę soli
3 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i cukrem. Odstawić do rośnięcia.
Kiedy zaczyn "ruszy", dodać roztarte żółtka, sól, mąkę i trochę oleju. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Otrzymaną masę rozprowadzić ciepłym mlekiem tak, żeby ciasto miało gęstość śmietany, i znów odstawić do rośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z pozostałych białek i jeszcze kwadrans zostawić w spokoju.
Gotowe smażyć na małych (wielkości spodka) patelniach, z obu stron, na rumiano. Układać w stos aż wszystkie będą gotowe.
Wskazówki i uwagi:
[*] Jeśli są kłopoty z kupieniem gryczanej można kaszę gryczaną zemleć w młynku do kawy, ale trzeba pamiętać, że kaszy powinno być ok. 1/3 więcej.
Klasyczne bliny podaje się owinięte w serwetkę, ale można też na ogrzanym, okrągłym półmisku.
Twoje zapiski: