puszka.pl - pysznie!

Bulion suchy z pomidorów

Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów. Kuchnia litewska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pomidory - trzy kopy (kopa = 60 sztuk = 4 mendle = 5 tuzinów ;)
olej (lub oliwa rafinowana)

Przygotowanie:

Wziąć czerwonych, dojrzałych pomidorów, rozkroić każdy przez połowę w poprzek i wycisnąć precz sok z ziarnkami. Wyłożyć je potem do pobielanego rondla, postawić na miernym ogniu, a skoro się zagrzeją i zaczną puszczać sok z siebie, wówczas postawić na większym ogniu i gotować, mieszając, przez pół godziny.

Przetrzeć ugotowane pomidory przez sito i znowu przetartą masę gotować aż do gęstości.

Wysmarować blachę oliwą, rozciągnąć na niej masę nożem jak można najcieniej, a skoro wyschnie w letnim piecu lub na słońcu, pokrajać na cząstki, obwinąć w papier i schować w słoju; postawić go w suchym miejscu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: