Bulion suchy z pomidorów
Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów. Kuchnia litewska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pomidory - trzy kopy (kopa = 60 sztuk = 4 mendle = 5 tuzinów ;)
olej (lub oliwa rafinowana)
Przygotowanie:
Wziąć czerwonych, dojrzałych pomidorów, rozkroić każdy przez połowę w poprzek i wycisnąć precz sok z ziarnkami. Wyłożyć je potem do pobielanego rondla, postawić na miernym ogniu, a skoro się zagrzeją i zaczną puszczać sok z siebie, wówczas postawić na większym ogniu i gotować, mieszając, przez pół godziny.
Przetrzeć ugotowane pomidory przez sito i znowu przetartą masę gotować aż do gęstości.
Wysmarować blachę oliwą, rozciągnąć na niej masę nożem jak można najcieniej, a skoro wyschnie w letnim piecu lub na słońcu, pokrajać na cząstki, obwinąć w papier i schować w słoju; postawić go w suchym miejscu.
Twoje zapiski: