7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pasta czosnkowa (w słoiczku)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Hmm, nie wiem, czy wytwarzają się jakieś bakterie czy toksyny, ale zrobiłam sobie taką surową pastę. Przez pierwszy miesiąc była wręcz śnieżnobiała i baaardzo ostra (toteż używałam jej niewiele i powoli schodziła), ale w następnym zrobiła się leciutko kremowa i łagodniejsza, najwyraźniej trochę sfermentowała. Nadal jest dobra. Nie pasteryzowałam, zamierzałam używać jej na bieżąco (na zmianę ze świeżym w ząbkach). Właśnie powoli mi się kończy ;)
Luna7 2013-04-13 19:21:51.128

Kiedys szukałam przepisu na czosnek marynowany i wyczytałam, że nie powinno się tego robić domowym sposobem, bo trzeba jakichs konkretnych warunków, inaczej czosnek wytwarza toksyny.
Mój mąż, kiedy jeszcze kucharzył w hiszpańskiej knajpie, przygotowywał taką pastę, ale kuchnia hiszpańska lubi czosnek, więc pasta schodziła w góra trzy dni.
ryfka 2012-09-17 21:29:48.842

Hmmm, no nie wiem, faktycznie bez sensu trochę jeśli to tylko tydzień może stać w lodówce.
Super byłoby coś takiego na zimę mieć, ale czosnek bardzo traci w smaku przetworzony i odstany.
Kiedyś jeszcze przeczytałam, że bakterie jakieś się tam wytwarzają i trzeba wszystkie przetwory z czosnkiem pasteryzować w wysokiej temperaturze. Nie pamiętam dokładnie o co chodziło.
Może spróbuję zrobić jeden słoiczek, zapasteryzować i zobaczymy za 2-3 miesiące co z tego wyjdzie.
~Marta 2012-09-15 13:59:19.912

hmm, to prawie majonez czosnkowy- aioli! gdyby zrezygnować z bazylii, dodać jeszcze żółtko i w odpowiedniej kolejności łączyć?
podrzucam link do przepisu:
prowincjalnawioska.blox.pl/2010/07/Nie-ma-kuchni-prowansalskiej-bez-czosnku.html
MEDeah 2011-06-28 13:58:18.412

Dobre do wałówki studenckiej:-) W akademiku nie wszystko da się tak łatwo i szybko przygotować jak w domu, a i często się nie chce:-) . Poza bazylią wrzucam jeszcze co mi się pod rękę nawinie, a jako tako się konponuje.Cudowne do twarożku, dipów i masy innych rzeczy, w zupę też można trochę wpakować. Mój segment po roku "prawie" przyzwyczaił się do mojej czosnkomanii:-)))
Morganka 2009-08-27 19:10:19.484

No dobra, dziwny to pomysł - pasta z czosnku, która wytrzymuje tydzień. Nie wiem po co normalnie coś takiego robić - lepiej użyć świeży... Ostatnio jednak zostało nam dużo obranego czosnku po kiszeniu ogórków, więc spróbowałam. Dobre, żeby dodać do sosów, past, ale w sałatce z pomidorów wygląda średnio. A wy robiliście kiedyś tego typu pastę z czosnku? Co o niej myślicie?
patrycccja 2009-08-27 11:57:08.509

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas