7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! pychota! :)
mhope Aug 19, 2014


Wyszło,udało się, choć już powoli pogodziłam się z faktem, ze mi zakalec wychodzi nawet w tiramisu ;)!
moskalek Jul 21, 2014

A maka pelnoziarnista to nie razowa wlasnie? Zreszta, alergia jest na pszenice bez znaczenia jak mielona czy odsiewana, tak czy nie?
efedrina Jun 11, 2014

Ja dodałam mąki pełnoziarnistej pszennej, mam w domu alergiczkę na produkty razowe, ciasto pięknie wyrosło, dodatkowo dałam 2 banany więcej. Palce lizać!!!
~katka Jun 11, 2014


Pyszne, mokre i zdrowe! A zamiast słodu czy rodzynek dodałam namoczone przez noc daktyle, dzięki temu ciasto jest bardzo słodkie, bez sztucznych dodatków (wówczas trzeba dać więcej mąki). ;)
Wiem, że w przepisie aromat waniliowy jest opcjonalny, ale uważam go wręcz za zbędnego, bo ciasto niesamowicie pachnie samo w sobie. :)
martusiak Apr 19, 2014

Olalalala, zobacz ile osób oceniło ten przepis - czy myślisz, że razowiec zdobyłby właściwie komplet gwiazdek, gdyby z mąką razową nie wychodziło? ;D Niemniej coś musiało być za 1szym razem nie tak - tyle że nie mam pomysłu co... bakalie na pewno nie zawiniły. Dziwi mnie, że z drobno mieloną orkiszową (taką czeską pewnie?) wyszło ci lepiej niż z prawdziwą razową. Ja miałam odwrotnie - z drobnomieloną, pełnoziarnistą, orkiszową mąką wyszła mi nieco gorsza konsystencja. Nie wiem jak to określić, ale taka bardziej nijaka, miałka. Z grubiej mieloną mąką (razową = raz mieloną) jest zdecydowanie fajniejsza.
No i bądź teraz mądry o co z tymi mąkami chodzi ;D
patrycccja Apr 19, 2014

Hmm, robiłam 2 razy. Za pierwszym razem trzymałam się przepisu i wyszedł totalny zakalec. Jedyne co zmieniłam, to zamiast 1 szklanki orzechów włoskich dałam 1/2 szklanki pekanów, bo to miałam i garść rodzynek. Gniot jakich mało, można było z niego lepić ciężkie lepkie kulki. Poszło do kosza i było mi bardzo żal zmarnowanych składników.
Za drugim razem, dałam mąkę orkiszową drobnozmieloną zamiast razowej T2000, mleko migdałowe zamiast wody, 4 łyżki syropu daktylowego, szklankę orzechów włoskich i szklankę żurawiny. Z wierzchu posypałam płatkami migdałowymi. Ciasto wyrosło genialnie, było wilgotne i bardzo miękkie, o delikatnej konsystencji muffinów.
Kompletnie nic nie rozumiem. Może ta mąka razowa to jednak nie jest dobry pomysł?
~Olalalala Mar 19, 2014

Moje ulubione przez lata ciasto "poszło w odstawkę" z powodu nietolerancji glutenu. Zrobiłam wczoraj ciasto wg propozycji sowy90 - z mąki bg i z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej oraz przyprawy do pierników. Trochę inne w smaku i wyglądzie ciasto niż z mąki razowej pszennej - rzecz to normalna, ale całkiem niezłe. Wydaje mi się, że dodatek gałki i cynamonu oraz przyprawy do pierników był zbędny. A może za dużo mi się sypnęło? No cóż, przekonałam się, że umiar jest najlepszą przyprawą.
Dana Jan 18, 2014

Przepis świetny, szybki, smaczny i zdrowy, dziś urozmaiciłam gruszkami - pycha!
~Asiura Oct 11, 2013


Dla bezglutenowców - wyszło świetne ze szklanki mąki gryczanej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki ryżowej. Poza tym posłodziłam rodzynkami i syropem z agawy, dosypałam cynamonu, gałki muszkatołowej i przyprawy do piernika. Jest super.
Sowa90 Oct 6, 2013

Zrobiłam ,rewelacja. Mąkę dałam własnej" produkcji"tj. ze zmiksowanej: pszenicy ,kokosa-pozostałości z mleka kokosowego- , płatków owsianych.Słodzikiem były suszone daktyle i morele.Sypnęłam też trochę cynamonu, soli dałam szczyptę a sody 1 łyżeczkę, do zgniecionych tłuczkiem bananów wcisnęłam sok z cytryny .Wygląda jak keks.
~klott Aug 13, 2013

Drugi raz robię, drugi raz pół na pół, jedna szklanka mąki gryczanej, jedna razowej mieszanki do chleba Lubelli (razowa pszenna, żytnia i orkiszowa). Wychodzi rewelacyjnie!
~Asai May 3, 2013

O super:) dziękuje ! :) Bo jest teraz w promocji w intermarche wiec ją kupie w takim razie :) Będe eksperymentowac z mąkami bo oprocz tych ktore napisalam to mam jeszcze ryzową :P
OpenWorld Mar 24, 2013

Tak, typ 2000 to właśnie razowa. Na innych mąkach nigdy nie próbowałam, ale chętnie dowiem się jak wyszło, jeśli spróbujesz :) Ciacho na mące kukurydzianej i gryczanej na pewno ucieszyłoby bezglutenowców.
patrycccja Mar 24, 2013

A wyjdzie to ciasto na mące firmy Melvit ? mace pszennej pelnoziarnistej niby do wypieku chleba ? typ 2000 ?
A ciekawa jeste mczy wyszlo by na mace kukurydzianej i naprzykald gryczanej pol na pol :P
OpenWorld Mar 24, 2013

Zrobiłam właśnie:)))) MNiamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:))))))) Niestety bez orzechów, bo karmię, a ostatnio buźkę wysypało, ale POLECAM:)))
marerka Mar 24, 2013

Bardzo dobre :) Wyszło za pierwszym podejściem. Nie wiem, czy tak miało być, ale po upieczeniu ciasto miało konsystencję i zwarcie przypominające piernik. Trochę mało wilgotne, ale miałam tylko trzy raczej małe banany, więc resztę dobiłam rozmoczonymi rodzynkami i wodą z tych rodzynek. Tak czy siak, pychota! Mój nie-wega mężczyzna zajadał się i wierzyć nie chciał, że tam ani jajka ani mleka ;)
mathilda Mar 6, 2013

Tak jak podane przy składnikach: "TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM LUB INNA FORMA O PODOBNEJ POWIERZCHNI" :)
patrycccja Feb 13, 2013

A jaka powinna być wielkość formy??:)
~Waarzywko Feb 13, 2013


Absolutny szał. Zamiast rodzynek/słodu użyłam ok. 8 daktyli zalanych wrzątkiem (i razem z tą wodą dodałam do ciasta). Jestem właśnie na etapie zachwycania się wegańskimi wypiekami (poprzednio były muffiny), więc ten znalazł się w bardzo odpowiednim miejscu i czasie na mojej drodze do weganizmu :D
hugable Feb 8, 2013

"robiłam ostatnio raz kolejny i z pośpiechu i nieuwagi dałam zamiast razowej mąki mąkę... z pełnego przemiału, czyli typ 2000!!
MEDeah 2011-06-16"
Co prawda autorka komentarza pewnie już nie odczyta, ale chciałam wyjaśnić jedną kwestię. Może innym się przyda. Typ 2000 to właśnie mąka razowa. Mąka z pełnego przemiału to typ 3000
AleksandraK Feb 7, 2013

Ciasto naprawdę pyszne ! :)
i46.tinypic.com/i3rqf7.jpg
Callypsox3 Jan 14, 2013

no i wyszło :) gdyby ktoś miał wątpliwości: melvit się nadaje :) ciasto oczywiście nieziemskie...
banka Jan 5, 2013

dobra, dzięki, zrobię rzeczywiście z połowy składników, tak będzie bezpieczniej :) dam znać czy się udało :)
banka Dec 16, 2012

Ja już nie pamiętam jakiej mąki kiedyś używałam, a teraz mam czeską, która nie ma podanego typu (bo te typy to Polska Norma :) ale wydaje mi się, że 2000 jest ok, bo niższy typ, 1800, to graham, której na pewno nie używałam. Jako że to ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko, to proponuję, żebyś najpierw przygotowała porcję z połowy składników. Zobacz jaką ma konsystencję i albo dorób resztę z tą samą mąką albo kilka łyżek razowej zastąp białą - ale też nie za dużo, bo to ciasto przygotowane z oczyszczanej mąki jest jakieś takie miałkie, ma niefajną konsystencję.
patrycccja Dec 14, 2012

To jakiej najlepiej uzyc mąki pszennej razowej ? tzn jaki typ bo jesli 2000 to za duzo to jaki typ bedzie najlepszy ?:P
OpenWorld Dec 14, 2012

Zawsze mozesz wymieszac z białą
efedrina Dec 14, 2012

mam mąką pszenną razową melvit, ale typ 2000, ktoś pisał że to chyba zbyt wysoki przemiał? uda mi się z takiej mąki? chciałabym zrobić na świeta :D
banka Dec 14, 2012

Pszennej, zdecydowanie pszennej. Z żytnią pewnie zakalec by wyszedł...
patrycccja Dec 12, 2012

Lepiej użyć mąki pszennej razowej czy mąki żytniej razowej ?
OpenWorld Dec 12, 2012

mnie brakuje bitej śmietany z odrobiną czekolady, najlepiej świeżo zmielonej, jest już taka oferowana przez firmę Kotanyi
Pepper nice Nov 13, 2012


nie dodawałam słodu ani cukru itd. zapomniałam też o soli i orzechach - więc po wyłożeniu ciasta do formy przykryłam je orzechami co było dobrym posunięciem, bo ciasto wyszło rewelacyjne. następnym razem zrobię podwójną porcję z dwoma szklankami rodzynek i mieszanką do pierników. na stałe zagości w mojej kuchni, super!
dariak1987 Oct 13, 2012

Jak dla mnie trochę za suche, więc przekroiłam w połowie i posmarowałam dżemem wiśniowym :) pyyyycha :) Robi się się ekspresowo
hanah Oct 7, 2012

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, jeszcze bez orzechów, ale wyszło cudowne! Dałam tylko 1,5 łyżeczki cukru, zapach waniliowy i poza tym całą resztę już według przepisu i... zrobię na pewno jeszcze nieraz! Na dodatek udało się bez zakalca. :)
TNT Sep 18, 2012

A czy eksperymentował ktoś z dodaniem zamiast orzechów owoców suszonych? Byłoby słodsze i może nawet lepsze...No i mniej, a właściwie prawie wcale tłuszczu (czego o kaloriach nie można by było niestety i tak powiedzieć;-p)
~juke Sep 17, 2012

Zrobiłam!
Bez orzechów, zamiast nich sypnęłam trochę pestek słonecznika. Dałam za mało słodu, za późno doczytałam, że łyżki mają być wypukłe, a ja dałam niecałe 3 płaskie. Posypałam delikatnie cukrem pudrem.
Było super, choć mało słodkie [spodziewałam się czegoś duuużo słodszego].
Córka-ostra alergiczka --> zachwycona!
~magda Sep 9, 2012

Troszkę za dużo sody w przepisie i wyszło średnio dobre w smaku przez to. Ale generalnie pycha!
superzebra Aug 11, 2012

Wyszło wspaniale!
Stary piekarnik mam więc piekło się godzinę, ale efekt wyśmienity!
Lorayan Jul 25, 2012

Po ponad godzinie ciasto nadal jest surowe
~MJarta Jul 24, 2012

Znane i lubiane :) Z aromatem migdałowym też!
gram-w-zielone May 29, 2012

Witajcie:)
Niestety zakalec wyszedł. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem (dodałam tylko łyżeczkę octu), ciasto pięknie wyrosło. Po upieczeniu na chwilę zostawiłam w piekarniku, później gdy go otworzyłam ciasto klapło:( Nie wiecie dlaczego?
~Olimpia May 21, 2012


Bardzo dobre ciasto! :)
Nula May 5, 2012

Za pierwszym razem wyszedł zakalec, za drugim normalnie. I okazuje się, ze zakalec w przypadku tego przepisu jest o wiele smaczniejszy :)
wilk Apr 26, 2012

Mąka żytnia nie zastąpi pszennej! Nie wiem czemu tyle osób skacze na głęboką wodę zamiast najpierw chociaż trochę poszukać na ten temat w necie... Z mąki żytniej, poza wypiekami na zakwasie, wychodzą gnioty. Żytnia nie zawiera odpowiedniej ilości glutenu, w dodatku "W mące żytniej są obecne substancje hamujące pęcznienie i wiązanie się glutenu. Substancjami tymi są śluzy i gumy". A dlaczego na zakwasie wychodzi? Otóż "spulchnianie ciasta żytniego odbywa się przez fermentację mlekową gdzie powstający kwas mlekowy stwarza lepsze warunki pęcznienia białka glutenowego". Więc jeszcze raz: Z MĄKI ŻYTNIEJ ROBIMY TYLKO I WYŁĄCZNIE WYPIEKI NA ZAKWASIE! :)
patrycccja Apr 24, 2012


Robiłam z mąki żytniej i wyszło jakieś takie cięzkie i jakby surowe... Ale smaczne, a ani grama cukru nie dodałam :)
zielenieję Apr 18, 2012


Świetna sprawa, zrobiłam kiedyś ciasto z tego przepisu, ale już za drugim razem trochę go zmodyfikowałam:) Zamiast aromatu waniliowego dałam migdałowy, zamiast orzechów włoskich płatki migdałowe i zamiast bananów bardzo dojrzałe gruszki:) hehe trochę odbiegłam od tematu zawartego w nazwie, ale wyszło również przepysznie, więc polecam też taką wersję:)
pslb Apr 10, 2012

Mnie wczoraj wyszedł pyszny...Zakalec :) A proporcji trzymałam się jak tonący brzytwy ;) Rósł pięknie a po wyłączeniu piekarnika oklapł.
Natka Mar 28, 2012

Niby ułatwienie, ale mnie zaskoczyło, że wyszło dobre. Raz próbowałam z samej białej mąki i wyszła niefajna konsystencja - bez zakalca czy surowizny, ale jakieś takie jakby maziste.
patrycccja Mar 25, 2012

że z białej mąki to akurat ułatwienie, bo łatwiej rośnie i sie klei (gluten)
efedrina Mar 24, 2012

MMMmmm zrobilam z suszonych owocow, dodalam 5 bananow i olejek waniliowy a to wszystko przy uzyciu zwyklej bialej maki - poezja smaku :D
puposzyja Mar 22, 2012

zrobione!:) zdaje się, że przepis nie do zepsucia. nie dałam rodzynek (brakło) i orzechów (ze względu na dziecko malutkie a żarłoczne). Banany rozgniecione widelcem. Zlewki aromatu waniliowego i śmietankowego. Z braku pełnych 1,5 łyżeczki sody pół uzupełniłam proszkiem, po czym zagapiłam się i nastawiłam piekarnik na max więc piekło się może ze 20 min. I WYSZŁO!
tuh Mar 21, 2012

Jeszcze jedno: ciasto w rzeczy samej w smaku wydaje się czekoladowe, co jest bardzo dziwne :) Ja robię z mąki graham, bez domieszki, z aromatem rumowym (wolę od waniliowego).
Po wyjęciu lepiej zostawić do wystygnięcia, bo może się inaczej wydawać zupełnie surowe w środku, a jak chwilę "przeschnie", to wrażenie mija.
moritura Mar 17, 2012


Pyszniutkie :) Posypałam jeszcze po wierzchu płatkami migdałowymi. Nie dosładzałam, tylko rodzynkami (niezblendowanymi). Następnym razem spróbuję z daktylami.
moritura Mar 17, 2012

trochę rodzynek to znaczy ile?:))
~Marlena Feb 28, 2012

Wspaniałe ciasto! To był mój pierwszy wegański wypiek kilka miesięcy temu i od razu taki sukces. Pyszne, banalne w wykonaniu i co najważniejsze: cruelty free:) Piekłam w wielu kombinacjach, na mąkach białych i razowych, pszennych, żytnich, orkiszowych- za każdym razem wychodzi!
nika_25 Feb 21, 2012

Pierwsza próba i ciacho niestety nie wyszło :-( Urosło bardzo ładnie, ale w środku jest prawie surowe, choć piekłam pełną godzinę. Mimo to spróbowałam i w smaku jest świetne! Zamierzam zrobić drugie podejście - tym razem dam tylko połowę mąki razowej i zmniejszę wszystkie proporcje do 3/4, bo mam wrażenie, że było trochę za wysokie na moją foremkę. Mam nadzieję, że wyjdzie, bo smakuje naprawdę obłędnie! ;-)
Willow Feb 8, 2012


Ciacho wyszło mega! Wszyscy szaleją na jego punkcie ;) dzięki za genialny przepis!
emyly Jan 16, 2012


Absolutnie fantastyczne! Bardzo proste i cudownie smakuje. mhmhmh:)
sieja88 Jan 9, 2012


Uff.. Podjęłam drugą próbę pieczenia tego ciasta, tym razem w bardziej sprzyjających okolicznościach. Nie dawałam nawet orzechów, żeby w razie kolejnej wpadki ich nie zmarnować ;) Ale ciasto wyszło pyszne, co ciekawe koleżanka uznała je za czekoladowe i wprost nie mogła mi uwierzyć, że nie ma tam grama czekolady ani kakao! ;) W każdym razie polecam!
kasiarka Oct 25, 2011

Zrobiłam to ciasto,wyszło bardzoo dobre:)
~ka Sep 14, 2011

Bardzo smaczny, co prawda nie miałam orzechów, ale dzieciakom (2 i 4 lata) bardzo smakował. Lekko opruszyłam cynamonem. Następnym razem koniecznie dodam orzechy :)
mogielnicka Aug 16, 2011

genialne jest!!! szybko się robi, jest przepyszne...
~pluskwa6 Jul 27, 2011


wyszło super smaczne :-))
kamysz12 Jul 22, 2011

robiłam ostatnio raz kolejny i z pośpiechu i nieuwagi dałam zamiast razowej mąki mąkę... z pełnego przemiału, czyli typ 2000!! na początku się nie zorientowałam i nie wiedziałam,czemu taka sucha zwarta masa mi wychodzi, zamiast leistej. kiedy już zorientowałam się jaką mąkę wzięłam, ratowałam dodatkowym bananem, wodą, olejem a i tak masę musiałam wkładać do formy, zamiast wlewać jak zwykle było. ciasto wyszło smaczne, owszem, ale niemal nic nie wyrosło i ciężkie było, jak porządny chleb :)
MEDeah Jun 16, 2011

A mnie tym razem nie udało się. "Przedobrzyłam" - zwiększyłam ilość orzechów, dodatkowo dodałam sporo ziaren słonecznika, płatki migdałów, namoczone i pokrojone morele i ...ciasto mi się rozpadało, kruszyło... Oj, trzeba trzymać się bardziej przepisu.
Dana Jun 15, 2011

niestety mnie ciasto nie zachwyciło... dobre na zimno... na ciepło nie dało się zjeść bo mdliło... ale na zimno w miarę było... będę musiała poeksperymentować... jak na razie na 3 gwiazdki
~gatek Jun 10, 2011

Smaczne! Trochę je zmodyfikowałam, dałam więcej bananów, śliwki suszone i polałam miodem po wierzchu. Do tego najlepsza jest mąka pszenna razowa. I u mnie dużo krócej się piecze. Dziś robię je po raz drugi i chce dodać trochę jabłka.
~aka Jun 9, 2011

Ciasto wychodzi jak zwykle.... czyli znakomite! Rozkosz dla podniebienia i zmysłu powonienia... boskie smaki i zapachy ! I najważniejsze, że nie może nie udać się!
Dana Jun 8, 2011

nie dodałam orzechów, ani żadnego aromatu do ciasta i wyszło pysznie! Następnym razem dodam do ciasta trochę suszonych śliwek.
Dobry przepis i proste w przygotowaniu ciasto!
~diuna Apr 22, 2011

Smaczne, ale ciężkie np. dla mojej Mamy ciężko strawne.
Ale Polecam w każdym razie.
Jak odpuścisz orzechy będzie lżejsze,ale to już nie to samo.
:)
Simao Apr 10, 2011

Prośba o podanie kaloryczności tego ciasta :)
~Agnieszka Apr 10, 2011


Pyszne, wilgotne i pachnące ciasto , polecam !
minimonster Apr 2, 2011

Dziekuje za sugestie-:)bede probowala do upadlego! Dam znac kiedy wyjdzie x
~Marika Apr 1, 2011


Wszystkim bardzo smakowała :-) Zrobiłam z polewą czekoladową (tabliczka gorzkiej czekolady Wedla+brązowy cukier + mleko sojowe - zagotowane razem) i posypałam sezamem. Palce lizać :)
matriohka Mar 31, 2011

Marika - ciasto jak najbardziej wychodzi w takich proporcjach. Robię je od lat.. JUż same banany zmiksowane z wodą to sporo sporo wilgoci, do tego dochodzi jeszcze olej 0 cóż to jest dla 2 szklanek wody. Najwyżej zwiększ ilość wszystkich składników o połowę, bo widocznie masz za dużą tortownicę na taką ilość.
Pozdrawiam :)
~alcia Mar 27, 2011

Marika, czy na pewno użyłaś mąki razowej? Jeśli tak, to nie wiem jakim cudem ciasto wyszło jasne... Poza tym wygląda na to, że kompletnie ci nie wyrosło. Następnym razem lepiej trzymaj się proporcji - zostały sprawdzone przez tyle osób, że na pewno są ok :)
patrycccja Mar 26, 2011

Pomysl swietny :) ale ciasto nie wyszlo :( te 2 szklanki maki wydaly sie za duzo w porownaniu z 1/4 szklanki wody - dolalam mleka ryzowego ....ale ciasto wyszlo bardzo niskie i kruche z gory i duzo duzo jasniejsze od tego na zdjeciu.Zjesc sie pewnie da . Pozdrawiam
~Marika Mar 25, 2011

Właśnie konsumuję pierwszy kawałek Razowca: wyszedł po prostu obłędny!!! Słód zastąpiłam miodem (3 łyżki), ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Pięknie wyrosło. Po 25 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140 st., bo ciasto było już mocno wypieczone. Trzymałam 40 minut. Mniammmmmmm!
~Kasia Mar 20, 2011

Nie wiem dlaczego, ale mój razowiec ZUPEŁNIE SIĘ NIE UPIEKŁ..! Nie miałam patyczka, żeby go sprawdzić, więc trzymałam tyle, co w przepisie. Po rozkrojeniu okazało się że jest totalnie surowy :( Próbowałam później dopiekać, ale już nic z tego nie wyszło..
kasiarka Mar 20, 2011

Wygląda smakowicie, ile takie ciasto ma kalorii?
~Ania Mar 16, 2011

Co tu dużo mówić? Tu się nie mówi. Tu się piecze i je! Nie ma czasu na słowa, dopóki jest jeszcze choćby okruszek tejże delicji...
Dana Mar 10, 2011

Ja również zrobiłam ciasto Twojego przepisu:. Wyszło bardzo dooobre:D Wyszło mi trochę za "mokre", następnym razem mniej oleju dam;) Banany następnym razem nie zblenderuję a zgniotę widelcem, bardziej czuć owoc;) Pomimo,że bardzo lubię gorzką czekoladę to nie polecam jej do tego ciasta, psuje cały smak, no ale kwestia gustu;)
Earwen Mar 6, 2011

zrobiłam to ciasto dwa razy z dodatkiem mąki z amarantusa z różnymi ilosciami, ciasto nie wyrosło i było glamowate..jestem pewna ze była to wina własnie mąki amarantusowej bo wszystko inne było dokladnie wg przepisu
~gatek Mar 4, 2011

@x nie nie, akurat robiłem to na blasze od tortownicy o podobnych wymiarach. Dzisiaj robię ponownie i tym razem dam więcej sody i proszku do pieczenia i tyle ;)
kozik Feb 25, 2011

Właśnie zrobiłam:) cisato mega pyszne!!!! lepsze niz marchewkowe :) dodałam jesczcze suszonych śliwek, gorzkiej czekolady, pestek z dyni o płatków owsianych :)
po prostu palce lizać!!!! ciasto pieknie wyrosło (dodałam sode i proszek do pieczenia)
~ChinKa Feb 24, 2011

Kozik, ale wiesz że to proporcje na "tortownicę o średnicy 21-23 cm"? Tak się upewniam, bo jak wziąłeś za duża blachę to nic dziwnego że ci plaskacz wyszedł ;)
~x Feb 22, 2011

przede wszystkim ilość wszystkich składników jest mała, więc powinno się dać wszystko x2. Mi ciasto nie wyrosło, powinno się dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i więcej cukru, bo przy tych proporcjach to wyszedł mi bananowy chlebek.
kozik Feb 22, 2011

Nigdy nie próbowałam, ale kiedyś byłam na wykładzie o amarantusie i ktoś z SGGW opowiadał o ich eksperymentach. Podobno dodatek do 10% mąki z amarantusa działa jak naturalny ulepszacz. Jeśli będziesz próbował, koniecznie napisz jak wyszło :)
patrycccja Feb 20, 2011

czy można zastąpić część mąki razowej mąką amarantusową?
~gatek Feb 20, 2011

Już 5 razy piekłem z moją dziewczyną. Zajebiste jest to, że zawsze robimy półtora porcji z przepisu, robi sie właściwie krócej niż jest podane w przepisie, znika jeszcze szybciej :D
Wyszły 3 duże talerze. Najpierw po minucie cały jeden talerz pusty, drugi około po 3 minutach, a ostatni talerz to sobie zabraliśmy do pokoju i sami jedliśmy ;)
~Chad Pain Feb 11, 2011

@x piekłam to ciasto i jest przepyszne, robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z foremki :)
agahk Jan 30, 2011

świetne :) u mnie bardzo szybko znika z talerza, zrobiłam je właśnie pierwszy raz.
wege_aniołek Dec 31, 2010

Bosssski, nawet mi wyszedł....
~ruda Dec 26, 2010

zrobiłam po raz trzeci :) znowu się udał. mam ochotę dodać aromatu migdałowego, albo pomarańczowego...albo hehe kawałki gorzkiej czekolady do masy :]
niech żyje razowiec na bananach!:)
MEDeah Dec 15, 2010

Genialny przepis. Zrobiłam wersję bezglutenową i zamiast mąki razowej dałam gryczaną (co skraca czas pieczenia o jakieś 10 minut), poza tym nie dodawałam żadnego słodu/słodzika/cukru/miodu etc. Ciasto wyszło po prostu boskie.
~kati Dec 7, 2010

Przepis jest REWELACYJNY!!! Niech żyją mało słodkie ciasta!!! :) Wychodzi zarówno z bananami, jak i z dynią zmiksowaną z rodzynkami, z dodatkiem prażonych pestek dyni i słonecznika (w sporej ilości). W piekarniku siedzi sobie aktualnie wersja z jabłuszkami zmiksowanymi blenderem z gruszkami i rodzynkami i cynamonem. Hmmm.....zobaczymy...na razie nie zapeszać proszę :) Dzięki za przepis.
~Kasiulinka Nov 5, 2010

Mnie także póki co to czegoś w nim brakuje - na pewno więcej słodkiego wsypię/wleję bo mało słodki wyszedł. Ale powinno być tam coś jeszcze
Vanja86 Nov 1, 2010

ha! zrobiłam już 2 razy, będę robić kolejne! jest suuuuper takie miękko mniamowate i szybko się robi. rodzina nie mogła uwierzyć, że nie ma w nim kakaa ni cukru. uwielbiam orzechy włoskie w ciastach. aha! i dodaję więcej rodzynek:) (ps. mi tez jakoś super nie wyrasta, ale chyba nie powinno;)
muszę spróbować dać ten cynamonowy zapaszek :) mmmm
MEDeah Oct 5, 2010

Słodkości pominęłam, ale za to zamiast orzechów dałam daktyli. Ciasto wyszło całkiem całkiem, chociaż jeszcze brakuje mu tego CZEGOŚ. Może jeszcze innych bakalii?
Aaa no i ciasto słabiutko mi wyrosło, w ogóle ta soda do mnie jakoś nie przemawia... Ktoś próbował może piec na drożdżach, a może na zakwasie (choć w sumie nie wiem w jaki sposób...)?
Irokezik91 Oct 5, 2010

wyszło rewelacyjne:-)) zamieniłam tylko zapach waniliowy na cynamon.
Monofrida Sep 28, 2010

Dzisiaj zrobilam ciast po raz pierwszy i wyszlo idealnie, szybkie i banalnie proste a jakie smaczne, do tego bardzo wyroslo. Rewelacja :) Zdecydowanie polecam :)
~Paula Sep 27, 2010

Ciasto świetne::) tylko mi nic nie urosło;(
~joolia Sep 18, 2010

Wychodzi bez problemu ale troszkę mdławe, pewnie to przez banany. Polecam, jest banalnie proste w wykonaniu :)
Agatok Aug 16, 2010

Wczoraj zrobiłam ciasto po raz pierwszy i wyszło świetne. Banany były średnio dojrzałe jednak zrezygnowałam z cukru na rzecz duużej ilości bakalii - rodzynki, daktyle, morele. Dzięki temu ciasto jest takie jak lubię - wilgotne (zgodnie z podpowiedzią dodałam więcej wody w której namaczałam bakalie :) i mało słodkie. Następnym razem dodam mniej oliwy bo wyszło trochę oleiste ;)
kata May 30, 2010

Ostatnio zrobiłam po raz drugi, bardziej z powodu leżących w kuchni przejrzałych bananów, niż z powodu ochoty na to ciasto, bo szczerze mówiąc za pierwszym razem nie powaliło mnie to ciasto na kolana. Ale tym razem jestem miło zaskoczona :) Nie dodałam żadnych orzechów, za to dałam duuużą ilosć suszonych owoców: rodzynki, morele, truskawki, jagody, żurawina. Ciasto słodziłam dwoma łyżkami miodu. No i zamiast mąki razowej użyłam zwykłej. Wyszło naprawdę przepyszne ciasto bananowo-miodowe. A zapach rozchodzący się po domu był cudny :)
ryfka May 26, 2010

Dzisiaj zrobiłam to ciasto dla siebie i zjadłam jeden kawałek bo na reszte rzuciła się cała moja rodzinka;) Ciasto pycha mimo, że nie słodziłam niczym (banany były bardzo dojżałe) a i bez oleju też jest ok:)

Pozdrawiam i dzięki za ten przepis:)
Marcia__R May 23, 2010

Bardzo Dobry,lecz ciężki smakołyczek.
Polecam Okazjonalnie :)
Simao May 1, 2010

Bardzo dobry! ja zrobilam z miodem, a na wirzch polalam mleczna czekolada. Chociaz troszke slabo wydaje mi sie wyrosl, nastepnym razem zrobie z proszkiem do pieczenia moze bedzie wyzszy. Polecam!
alicja Apr 3, 2010

Wczoraj piekłam cisto po raz trzeci....niestety mimo tej samej długości pieczenia się spaliło - tym razem robiłam w piekarniku gazowym a nie elektrycznym...dlatego uwaga na gazowe, bo byc może w nich trzeba troche krócej ( choć może to z moim było coś nie tak , bo wczesniej zawsze wychodziło doskonałe :)
~bua Apr 3, 2010

Ciasto jest przepyszne, i bardzo sycące a do tego zdrowe :) Faktycznie łatwo i szybko sie je robi,ja nie mam miksera, banany rozgniatam porządnie widelcem,póki co robiłam 2 razy i za każdym bez problemu wyszło. No i faktycznie czym banany dojrzalsze tym ciasto bardziej aromatyczne. Robiłam raz z orzechami, a raz z rodzynkami i migdałami, oba dobre ale z orzechami chyba lepsze :))) Polecam- nie bez powodu przepis ma tyle komentarzy :)))
~bua Apr 2, 2010

witam,wczoraj je robiłam i znajomym bardzo smakowalo, chociaz nie wyroslo mi za bardzo..zle sprawdzilam i dalam 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia zamiast sody..moze dlatego nie wyroslo? pomozcie,chcaialbym zrobic je jeszcze niebawem. A banany blenderem na plynna papke zmielilam,moze to tez mialo jakies wplyw? nie wiem..
ale ciasto ogólnie pyszne,miekkie,ze skorką tak jak uwielbiam:)
llola Mar 31, 2010

Pycha. Mi wyszło za pierwszym podejściem a mam naprawdę duży antytalent do wypieków (ostatnio zakalec w ciasteczkach kukurydzianych gdzie trzeba tylko zmieszać trzy składniki!!). Tak więc polecam!
sapphire Mar 23, 2010

Mi też nie wyszło :( Niby wyrosło a potem opadło i powstał koszmarny zakalec... Wina pewnie w nieprzejrzałyych i nie za dużych bananach... Spróbuję raz jeszcze. Ale prawdę mówiąc podłamałam się trochę, wiedząc, że ciasto "zawsze wychodzi".
joa Mar 22, 2010

Porządne i proste wega ciasto. Smakowało też moim mięsożernym rodzicom i kumpelom, mwahaha ;) Tylko trochę mało wyrosło, ale właśnie piekę drugi raz, może będzie lepiej. Dzięki wielkie za przepis!
~Ripley Mar 12, 2010

Uwaga będę robić ;))
Ardnaza Mar 6, 2010

To moje ulubione ciasto. Szybkie, smaczne i zawsze wychodzi:) dziekuje:)
~Kate Feb 19, 2010

u mnie sie wlasnie piecze z daktylami, rodzynkami i platkami owsianymi;)) slicznie wyglada. Jeszcze 20 minut;)
~Silverka Feb 15, 2010

Możesz je po prostu pominąć - na konsystencję ciasta nie mają przecież żadnego wpływu, więc nic się nie popsuje. Albo zastąpić pestkami (dynia, słonecznik), o ile na nie nie masz uczulenia. Bo migdały pewnie odpadają?
patrycccja Feb 9, 2010

Jak myślicie, czy można czymś zastąpić orzechy? Bo niestety mam na nie uczulenie.
~maja Feb 9, 2010

Rewelacja!!! Po spróbowaniu (jeszcze ciepłego ciasta), razowiec wystawia naszą silną wolę na poważną próbę.
Ciasto musi wytrzymać do jutra , ale nie wiem czy damy radę... Mąż się od godziny już czai w kuchni :D
ankaopolanka Jan 29, 2010

wczoraj wieczorem piekłam, robi się je bardzo szybko i dodatkowo jest przecudnie pyszne:)
~CzekoLady Jan 29, 2010

Kamcia, gratulacje! :D Czyli jednak chodziło o banany :)
patrycccja Jan 28, 2010

Ja też zrobiłam po raz kolejny to ciasto i tym razem wyszło superrrrr! Banany kupiłam z promocji- żeby były przedojrzałe, dodałam do ciasta łyżkę kakao i jak mój przedmówca- żurawinę. Efekt? Palce lizać :)
~Kamcia Jan 28, 2010

Wyszło prze pyszne,ja zrobiłem z żurawiną ,jest identyczne jak na zdjęciach ;-)
~Grabek Jan 27, 2010

Patryccjo, nie znięchęciłam się, w dodatku moja kulinarna porażka zmotywowała mnie :) Kupię bardziej dojrzałe banany i może dodam jeszcze dla osłody kilka suszonych daktyli, zmiksuję je z bananami. Przeczytałam gdzieś niżej w komentarzach ze ktoś dodaje jeszcze do tego łyżkę kakaao holenderskiego. Ja jestem kakaożerna więc może z tym mi lepiej zasmakuje? :)
~Kamcia Jan 26, 2010

Nie, cukier na pewno nie był powodem. Moim zdaniem mogłaś dać zbyt mało dojrzałe i ew. za małe banany. One powinny być wręcz przejrzałe (ale nie zepsute!), takie że mało kto byłby już skłonny je zjeść.
Kamcia, proponuję żeby następnym razem (jeśli się jeszcze kompletnie nie zniechęciłaś ;) ktoś to ciasto robił z tobą. Innym okiem banany wybierze, inną ręką dodatków machnie. Fajnie by było gdyby ci jednak wyszło, bo jest naprawdę ekstra. To moje popisowe ciasto, za którym dosłownie wszyscy szaleją. A jak ci znów nie wyjdzie to chyba ci normalnie pocztą kawałek wyśle ;)
patrycccja Jan 25, 2010

zawsze jak coś piekę lub gotuję sprawdzam przepis trzy razy czy dałam wszystkie składniki, także na pewno niczego nie pominęłam, fakt, że dałam o pół łyżki cukru mniej bo nie lubię zbyt słodkich rzeczy. Może w tym był błąd? Może z miodem byłby lepszy? Nie wiem, w każdym razie cisto od wczoraj stoi ledwie tkniete...
~kamcia Jan 24, 2010

Kamcia, czy na pewno dodałaś b.dojrzale banany i zrobiłaś wszystko wg. przepisu, nie pomijając żadnego składnika i nie zmieniając proporcji? Przecież to ciasto to REWELACJA! Zawsze może znaleźć się ktoś, komu mimo to nie podejdzie, ale z twojego opisu wynika, że kompletnie ci nie wyszło....
~x Jan 23, 2010

zrobiłam to ciasto tak jak było w przepisie. ciasto upiekło się, wygląda ładnie, ale w smaku... Jest niedobre, delikatnie mówiąc. Strasznie traci mąką i sodą. pozostanę jednak przy normalnych ciastach a nie tego typu eksperymentach
~kamcia Jan 23, 2010

ja, nie przepadajac za zbyt slodkimi rzeczami nie dalem slodu w ogole i tez super wyszlo :)
qetrab Jan 22, 2010

Słód i miód można używać jako zastępniki chyba we wszystkich przepisach. Tu pewnie też, choć jako weganka nigdy nie próbowałam ;)
patrycccja Jan 22, 2010

Czy zamiast słodu można dać zwykły miód?
~pytanie Jan 22, 2010

Ja posłodziłam melasą, ale dałam jej 5 łyżek, bo lubię słodziutkie;) Za to zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinkę. Wyszło boskie!
~Pola Dec 14, 2009

Witam, własnie przygotowalam ciasto ściśle według przepisu i okazało się, że w środku jest chyba jednak zbyt wilgotne-czy tak ma być??? Próbuje teraz dopiec, może się uda. Pozdrawiam
~magda Dec 4, 2009

Pycha, pycha, pycha! Palce lizać. Dziękuję za przepis:)
mimikra87 Nov 26, 2009

Świetne:) Zdrowiutkie i można posługiwać się własną fantazją przy produkcji- bezcenne;) Moja rodzinka kocha, mimo, że robię wersję wybitnie bez słodkich dodatków;)
Agus7777777 Nov 24, 2009

Ciasto pycha!!! Moja wariacja na jego temat: daję daktyle dla osłody (miksuję je z bananami), dodaje też kardamon i imbir, a "bakalie" to u mnie przede wszystkim ziarna słonecznika:):)
Bardzo zdrowy wypiek :)
magi104 Nov 21, 2009

Aisza, jeśli mąka nie była przeterminowana, to absolutnie nie miała prawa nadać ciastu goryczki. Mi się nigdy tak nie zdarzyło, a już dziesiątki razy robiłam to ciasto.
~pat Nov 15, 2009

Rewelacyjny przepis!robiłam już 5 razy i zawsze z innymi dodatkami-wczoraj np.z papają,migdałami ,rodzynkami i orzechami włoskimi-super wyszedł.Już piekę dużą blachę z większej o połowę ilości składników a i tak znika ekspresowo:)
Mandagore Nov 14, 2009

Bardzo dobre tylko czuć w nim jakiś posmak goryczki, pewnie od mąki razowej albo to ja coś zmajstrowałam;)
aisza Nov 14, 2009

Super ciasto, robilam je 3 razy za kazdym razem troche inaczej, ale za kazdym razem pysznie dobrze wypieczone, i wedlug podanego czasu. dziekuje bardzo za ten przepis, teraz robi ono furore rowniez u moich przyjaciol. :)
~Kirtaniya Oct 3, 2009

No właśnie, ja też nie wiem, czemu nie wyrosło, może mąka była niedobra? użyłam mąki pszennej typu graham, tylko taką znalazłam, która nie byłaby białą mąką. Banany miałam mało dojrzałe, to tłumaczy, dlaczego ciasto nie jest słodkie i nie czuć w nim smaku bananów, ale tak poza tym to stosowałam się do przepisu ściśle, dałam sodę, powinno wyrosnąć. Spróbuję na pewno jeszcze raz:)
~Lenka Sep 30, 2009

Lenka, nie poddawaj się. Spróbuj jeszcze raz z bardzo dojrzałymi, wręcz przejrzałymi bananami. Nawet jeśli owoce będą miejscami brązowe, to można to wykroić, a banany na pewno się nadają. I upewnij się, że stosujesz się dokładnie do proporcji, że np. nie zapomniałaś o sodzie, że nie wlewasz za dużo płynów. To dziwne, że ci nie wyrosło.
patrycccja Sep 30, 2009

Właśnie skosztowałam mojego wypieku na podstawie tego przepisu, niestety mi nie wyszło:( nie wyrosło i jest jakieś takie bez smaku, w ogóle nie czuć bananów, jest też niesłodkie. Nie wiem, czemu się nie udało, stosowałam się do przepisu. Może banany miałam niedojrzałe.. smutno mi, że nie wyszlo mi ciasto, które wychodzi każdemu:(
~Lenka Sep 29, 2009

Pychotka =D dziekuję za przepis
lakijka Sep 27, 2009

To przecież nie jest zakalec!! Skąd ma niby być?
To przez banany ciasto jest "mokre"!
~abc Aug 25, 2009

Dodałam nasiona dyni, a dno i boki dodatkowo posypałam płatkami owsianymi - mniam!
~agatha Aug 25, 2009

Spróbujcie też wersję czekoladową, a właściwie kakaową: dodajcie ok.2 łyżki kakao holenderskiego :D
~wd Aug 24, 2009

mniam, mniam... jesteśmy wraz z mężem fanami tego ciasta - dziś znów upiekłam. Zrobiłam tłumaczenie na niemiecki i wkleiłam na niemieckojęzyczne wegeforum - tam jeszcze go nie znają :) A jest się czym chlubić :-D
gemi Jul 3, 2009

Zrobiłam ciasto z podwójnej ilości składników, na dużą blachę.
Wyszło naprawdę przepyszne! Jednak tylko dla miłośników bananów, w mojej rodzinie nikt oprócz mnie nie jest fanem tego smaku podobnego do bananów w cieście:))
Jutro test na znajomych;)
Olga Jun 17, 2009

Dzięki Tityaloth! napewno wypróbuję ;D
VegePancur Apr 6, 2009

łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia a ciasto wyrasta i sie ładnie piecze.zawsze mi wychodzi
tityaloth Apr 5, 2009

bardzo dobre, nie za słodkie i wilgotne.. i przede wszystkim szybko się robi ;) czuję że jeszcze nie raz zawita na moim talerzu
aagg Mar 31, 2009

Ciasto przepszyszne! Robiłam już 2 raz (muszę dodać, że nie mam doświadczenia w ciastach wegańskich, bo to moje drugie). Za pierwszym razem było trochę za mało słodkie (banany nie były dojrzałe i dałam za mało rodzynek) mimo wszystko, bardzo wszystkim smakowało i nie było suche.
Niestety za drugim razem nie wyszło, bo w środku było surowe, mimo iż piekłam dłużej w efekcie się przypiekło. Robiłam je jak poprzednio, jedynymi zmianami było to, że zamiast sody dodałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bo faktycznie czuć trochę sodę), no i niestety byłam zmuszona dać 0,5 szkl. mąki razowej i 1,5 szkl. białej mąki, ponieważ razowej mi zabrakło ;(, dodałam też dojrzałe banany i więcej rodzynek, ale to napewno nie było powodem. Jak sądzicie to proszek, czy mąka zawiniły ?.
VegePancur Mar 22, 2009

Byłam taka rozentuzjazmowana tym przepisem, robiłam ciasto z uśmiechem na ustach, ale nie wyszło - nie wyrosło ;((( A było dobre, raz zjadłam dwa kawałki, rozbolał mnie brzuch, następnego dnia zjadłam znowu dwa kawałki i rozbolał mnie brzuch, resztę wyrzuciłam :P Cóż, za jakiś czas zrobię drugie podejście, bo nie dam za wygraną. Tylko trochę mi przykro, że umiem popsuć nawet ciasto, które cyt "każdemu wychodzi" :D

W sumie trzymałam się przepisu, tylko zamiast sody dałam proszek do pieczenia, bo sody nie było w markecie. Myślicie, że to może być wina tego proszku?
Mja Mar 2, 2009

Ciasta na sodzie są jak dla mnie niesmaczne i palące....Tak jakoś się do sodki zraziłam;-)
~milka Feb 23, 2009

Nie mam bladego pojęcia czy z drożdżami to wyjdzie. Nigdy aż tak nie eksperymentowałam. A czemu tak bardzo nie chcesz użyć sody?
patrycccja Feb 23, 2009

Czy w takim razie mogę zamiast sody dodać drożdże?Jeśli tak w jakiej ilości?
~milka Feb 22, 2009

Nie, soda jest konieczna, żeby ciasto urosło. W niektórych ciastach stosuje się drożdże, w innych sodę. Bez tego raczej wyjdzie gniot ;)
patrycccja Feb 22, 2009

A czy bez sody też wyjdzie?
proszę o odpowiedź.
~milka Feb 22, 2009

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, mniaaaaaaaaam
Cytrynka Jan 5, 2009

mniammniam... nic dodać nic ująć:)
anga Jan 5, 2009

Właśnie zrobiłam to cudeńko. Zamiast orzechów dodałam kandyzowane ananaski i garść wiórków kokosowych. Całość po ostygnięciu potraktowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Rewelacja :)
xmantax Nov 25, 2008

pyszne ciasto które robiłem już kilkadziesiąt razy, wychodzi za każdym razem :-)
kleee Nov 23, 2008

Ciasto w smaku mdłe, ciężkostrawne, nie polecam... degustacja zakończyła się bólem wątroby i łyknięciem sylimarolu - wszystkie skladniki były świeże! Nie wiem dlaczego niektórzy tak się zachwycają, to ciasto to koszmar.
~Ania Sep 8, 2008

A czy sodę w tym cieście można czymś zastąpić? Bo ja nie przepadam za ciastami na sodzie, są takie palące...;-//// proszę o odpowiedź
~ugibugi Jul 18, 2008

Musi byc pyszne, wyglada apetycznie!!!! Poprosze babcie, moze mi zrobi;))
~ugibugi Jul 18, 2008

Dodałam szklankę mąki żytniej razowej i szklankę pszennej białej (bo bnie miałam pszennej razowej), nie dałam orzechów bo nie przepadam, jako słodzik rodzynki zmiksowane z bananami i trochę na koniec rodzynek całych. A same banany dojrzałe, ale nie bardzo, bo tylko takie wczoraj dostałam, a bardzo chciałam zrobić to ciasto i bananów dałam pieć, a nie cztery. Piekłam w 200 stopniach i zapomniałam zmniejszyć i mi się troszkę spiekło i po bokach popękało, ale..... wyszło ... pppaaalllccceeee lllliiiizzzaaaćććć. No po prostu brak słów, pychotka, pyszności !!! Jeśli chodzi o smak brak słów, jeśli chodzi o szybkość i łatwość wykonania również brak słów. Na dodatek ja banany po prostu uwielbiam i od dawna szukałąm przepisy na dobre ciasto bananowe i prosze, nareszcie znalazłam. Dziękuję za ten przepis. Zabrałam do pracy 2 kawałki i już jednego nie ma, a dopiero zaczęłam pracę. Blaszka z ciastem już prawie pusta, będzie jeszcze na wieczorny poczęstunek i jutro musze robić kolejne. :)))
yetta Jul 18, 2008

mimo że słabo urosło, smakowało bardzo dobrze :)
Genowefa Jul 5, 2008

skusiłam się jednak na to ciacho i muszę pochwalić ;) dałam mąkę żytnią razową i tylko pól szklanki z zalecanego przepisu białej pszennej. Dodałam również kakao, choć zupełnie niepotrzebnie. Bardzo smaczne, ładnie pachnie, jak się zje kawałek to szybko się nie głodnieje (co dla mnie jest wielką zaletą...) no ale to nie przeszkodziło w tym, że sama zjadlam całe w 2 dni :)
martajg Jun 22, 2008

Ja też zrobiłam z żytniej, jednak takiej mąki wzięłam tylko połowę z przepisu i dodałam zwykłej pszennej drugie pół.
EwaH Jun 7, 2008

a z jakiej mąki, żytniej razowej czy pszennej razowej? bo kupiłam tą żytnią- u mnie w dziurze to chyba nie mam pszennej, więc nie wiem, czy z żytnią wyjdzie
martajg Jun 7, 2008

a mi się zzakalcowało :((((
widzę po komentarzach że jestem jedyna taka zdolna...
fakt że dałam mniej orzechów a w dodatku się trochę spieszyłam, ale żeby zaraz zakalec :(
w ogóle takie ciężkie wyszło w moim beznadziejnym wykonaniu.
chyba się przełamie i spróbuję jeszcze raz. oczywiście zrobiłam tym samym antyreklamę zdrowym produktom i utwierdziłam mamę i męża że lepiej zwykłe mega słodkie ciasto z mąki pszennej jak Bóg przykazał a nie jakieś wynalazki :P
~aniuki May 2, 2008

Ciasto jest tak przepyszne, że aż trudno ująć to w słowa. Kocham w nim to, że wygląda, pachnie i smakuje jak murzynek, choć nie ma w nim grama kakao. Zajadając się nim nie mam wyrzutów sumienia - 100% razowa mąka i 0% cukru! Warto dodać do masy łyżkę czy dwie powideł porzeczkowych lub wiśniowych. Niebo w gębie, polecam z całego serca i żołądka :)
xxl Apr 29, 2008

Bardzo dziękuję za ten przepis.
To FANTASTYCZNE wegańskie ciasto.
Ja nie daję słodu ani cukru, tylko trochę więcej rodzynek i jest dostatecznie słodkie.
Pozdrawiam serdecznie.
~Basia Aug 27, 2006

ale klasa! wysmienite :) a w dodatku banalnie proste i szybkie :)
Kuna Apr 4, 2006

Wysmienite, ja podaje z polewą czekoladową wegańską. Pycha! Dziekuje autorowi za przepis :)
~Fiolka Mar 14, 2006

a mi nie wyszlo :( nie dosc, że nie urosło, to po upieczeniu bylo strasznie miękkie w środku, a po ostygnięciu mdłe i gumowate. nie wiem, czemu..
~Joanka Oct 7, 2005

w jakiej temperaturze piec to ciasto?
~aaa May 6, 2005

Ciasto jest naprawdę wyśmienite i z gatunku tych co to nie mogą się nie udać. Doskonale się sprawdza jako drugie śnidanie/przekąska w pracy. Szczerze polecam.
~arete Apr 30, 2005

pychotka:)polecam posmarowane maslem orzechowym..mmm..
~alispo Apr 13, 2004

Eksperymenty daja fajne rezultaty...mozna np. jeden banan i sloiczek przecieru jablkowego...pyszota...palce lizać
~Gina Sep 29, 2002

Zastąpiłam banany morelami i bardzo dojrzałymi brzoskwiniami - też wyszło niezłe chociaż mniej "lepkie".
^_^V
~Kai Sep 23, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas