7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Cukinia smażona (plastry)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

no to dla tych, którym wychodzi za tłuste: polecam upiec w piekarniku (lub najlepiej na grillu, jak ktoś ma). w misce mieszamy plastry cukinii z odrobiną oliwy/oleju i solą (ew.przyprawami) i wrzucamy na blachę, 200 stopni (najlepiej termoobieg), 15-20 minut, jak dla mnie wychodzi lepsza niż z patelni :).
majczi 2013-09-07 09:38:20.031

Całkiem smaczne. Niestety dodałam za dużo oliwy i wyszły mi okrutnie tłuste.
biegamznozem 2013-09-07 03:40:28.674

NOrmalnie superek jedzoneczko wypasione w kosmosik pozdrawiam Ania:*
~Ania Wróbel StCe 2013-08-28 19:03:33.685

Ja smaruję musztardą. W wersji deluxe :-) nadkrawam grzbiet i w taką kieszonkę daję troszkę żółtego sera.
~Pewex 2013-06-10 08:18:58.543

Mój patent: posmarować sukinie delikatnie miodem! Pychaaaaaaaa:)
florka 2013-06-09 19:16:55.958

Smaczne, proste, szybkie! I jest świetnym dodatkiem do wielu potraw.
Dana 2013-06-09 14:23:06.96

polecam posypać cukinię curry, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, położyć na świeży chleb, mniam ;)
~;) 2013-06-09 13:10:30.733

smażona cukinia jest bardzo dobra. Ja osobiście smażę bez tłuszczu
ciemnowszedzie 2013-02-07 21:46:44.525

A ja taką cukinię posypuję imbirem suszonym :-) POLECAM, REWELACJA :-)
~Ella 2012-09-13 19:06:17.911

Mmm... też lubię smażoną cukinię!
Tylko ja kroję ją w cieńsze plasterki (0,5cm) i posypuję samą solą. A jak zdejmuję z patelni, to kładę na papierowy ręcznik, żeby zdjąć nadmiar tłuszczu...
O! Mam w lodówce dwie świeżutkie cukinie, zrobię sobie dziś :)
~Dalena 2012-07-02 09:07:46.2

Taaaaakie pyszne :3 Ze słodką papryką i curry.
Jadłam dziś na obiadek :3
Triszka 2012-06-19 17:21:33.654

ukochane danie wiosna :) robie to co drugi dzien.
Wersja z curry tez jest dobra :)
~tofuy 2012-05-24 15:14:57.604

Dobre! :) Robiłam z czubrycą (zajefajna przyprawa, polecam!), słodką papryką i solą.
~ona 2012-04-19 17:53:26.594

Zawsze robiłam cukinie na patelni w wersji z chili. Teraz niedawno poeksperymentowałam i odkryłam, że cukinia z dużą ilością kurkumy oraz estragonu jest jak poezja dla podniebienia. Coś pięknego. Nawet moja babcia uważa, że w tym wydaniu jest przepyszna. Zajada się nią cała rodzinka z wielkim smakiem.
~joacha 2011-09-01 21:00:46.595

ja często robię z panierka weganską i jest super ;D nast razem musze wypróbować własnie taką wersję :) albo mozna pomiędzy cienkie plastry wrzucic plasterek sera i wtedy obtoczyc w panierce, ja tak czasem robiłam.
Smile 2011-08-28 19:46:24.964

Cukinia smażona jest przepyszna :)
Z tym ,że ja dodatkowo smaruje plastry papka z maki i wody i przypraw- ewentualnie mleka sojowego ktore sie sprawdza naprawde znakomicie do obtoczenia :)
No i na koncu obtaczam w bulce tartej czy otrebach czy zarodkach i jest pyszna :)
OpenWorld 2011-08-11 16:57:40.416

a ja polecam wszystkim najlepsza na świecie panierkę, cukinia w niej jest nieziemska - zamiast w samym jajku umaczać w cieście naleśnikowym i zamiast w samej bułce tartej - w bułce 1:1 z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi - nie odkleja się jak ta zwykła, w środku warzywo się upiecze a na wierzchu jest chrupiące no po prostu OBŁĘD :)
(że nie wspomnę o serze typu camembert zapieczonym w ten sposób ;)
~mia 2011-06-30 18:57:15.778

ja polecam zrobic panierke jak do kotletow schabowych, czyli jajko i bulka tarta
~elka 2011-06-29 12:35:24.258

Mi nie smakuje ;/
Matik 2010-11-07 15:04:36.859

Pyszności. Posypałam przyprawą do kebabu i jest super. :)
bonamartinka 2010-11-01 07:42:39.566

Ja bym jeszcze poradziła lekko obsypać cukinię mąką. Wtedy jeszcze mniej tłuszczu chłonie. Tyczy się to również wszelakiego rodzaju kabaczków, dyń i bakłażanów :)
Paszczurka 2010-10-02 11:34:23.493

Usmażyłam dziś w ten sposób plastry dyni - jeszcze lepsze niż cukinia!
xxl 2010-08-27 19:54:55.859

Dziś znowu się cukinią obżeramy :D Dodałam troche słodkiej papryki, ale potem z niej zrezygnowałam. Nastepnie zrobiłam sobie ta cukinie z kurkami.
Mniam. ^^
Qmcia 2010-08-20 22:18:58.14

Pycha! :) Chociaż frytek nie zastąpi. Ale może po paru zjedzenaich... :)
Dziś zrobiłam ją pierwszy raz i jutro też zamierzam. Obtoczyłam cukinię w soli i kurkumie dla koloru. Jutro zrobię bez niej, zobacze jaki wyjdzie. ; ) A plasterki mialam trochę cieńsze, bardziej mi smakowały.
Co prawda potem bolał mnie troche brzuch, ale może to nie od tej cukinii...
Qmcia 2010-08-19 22:48:15.149

PYYYYYYSZNY PRZEPIS DZIĘKI
~sasuke 2010-08-15 15:03:11.328

nie wiem dlaczego zawsze wydawało mi się, że cukinia wymaga panierki/ciasta do smażenia.
dziś zrobiłam taką "gołą" ;) i jest pyyyszna!
syn (12 l.) i jego kolega wymietli pełen talerz tejże - bez dodatków ;)
noidobrze 2010-08-10 18:58:21.14

Ostatnio robię ją w piekarniku razem z bakłażanem jest również dobre, a mniej roboty. ;)
Irokezik91 2010-07-25 13:10:39.425

Bo najlepiej usmażyć cukinię w krążkach. ale obtaczając ją dodatkowo jajkiem i bułką tartą.(jak schabowe).
Wówczas jest naprawdę pyszna.
~Kate 2010-07-19 14:04:52.601

Bardzo dobre, np. na kanapkach z podsmażoną cebulką i kawałkami papryki. Mniam!
~dorofeja 2010-07-08 14:01:33.812

Usmażyłam według przepisu i szczerze żadna rewelacja aczkolwiek zjadliwe;)
~kika 2010-06-16 18:54:55.126

To moja ulubiona letnia przekąska:)
mammalin 2010-01-31 17:13:55.007

Ja do smażonej cukinii dodaje odrobinę cebuli i czosnku. Jest smaczniejsze :)
~Alicja 2009-12-12 21:38:39.258

Pycha,pycha,pycha:P'''
natasha 2009-09-20 12:08:09.92

Prawda, jest pyszne!
~Magda 2009-09-07 18:58:34.69

Zawsze smażyłam cukinię zieloną. Ostatnio kupiłam jednak żółtą i bardzo się zawiodłam - w smaku świetna, ale po usmażeniu wygląda (podkreślam: tylko wygląda) jakby odstała kilka godzin i nieźle obeschła przez ten czas. Póki co nie rozumiem skąd różnica, ale do smażenia polecam cukinię zieloną :)
patrycccja 2009-09-01 16:57:56.597

Często robię tą cukinię, jest boska ;>
Czasami kroję ją nie w plasterki, a w paski, jak na frytki i mam po prostu wersję pt. Frytki Cukiniowe ;D

Poleecam, jest wyśmienite!!
Vequel 2009-08-23 20:44:51.295

naprawde dobra :) ja jeszcze wypanierowałam w jajku i bułce tartej :) polecam :)
~raxa 2009-07-30 15:13:26.69

Ja co roku mam cukinie u siebie na działce i najbardziej lubię ją smażoną. Polecam ze świeżym rozmarynem :)
Joszka 2009-07-05 15:28:52.459

pycha:-)
Magda-Andrzej 2009-06-01 23:38:19.607

Ej... nie wiedziałam że ta cukinia taka dobra jest :).
Irokezik91 2009-04-27 19:59:15.565

dzisiaj zrobiłam to samo z kabaczkiem, z tym, że bez skórki ;) dużo czosnku granulowanego i papryki na panierkę i pyszne ;)
Magda-Andrzej 2008-11-30 16:08:26.566

Bardzo dobreeee... Ja podczas smażenia posypuję troszkę granulowanym czosnkiem. Zastępuje mi i tak najlepszą cukinię jest z grilla!
ankaopolanka 2008-11-17 19:03:36.952

uwielbiam! ;) tylko kiedy dam za dużo przypraw lubią się przypalać, ale kroję cieńsze plastry, szybciej się smażą i są tak samo pyszne. Uwielbiam na chlebek ;)
Magda-Andrzej 2008-10-10 23:27:45.534

pyszny dodatek do dtugiego dania, ja smażę na oliwie. dobre jest też z grilla
~ugibugi 2008-07-14 10:27:43.243

Pyszne, ja do smażenia dodaje czosnek mniam
Kinga 2007-12-16 00:00:00.0

mmmm! pycha! dziś spróbowałam i muszę przyznać że to świetna rzecz - szybkie do przygotowania, bo smaży się dosłownie chwilę, pyszne i lekkie. genialne na upał :)
Kuna 2007-08-09 00:00:00.0

Ja smażę tylko lekko posolone na oleju (przyprawy się przypalają!) do koloru jasny brąz - jedną warstwą!!! na patelni.
A potem można tymi plastrami:
- obłożyć chlebek - pycha (na zimno do pracy i na gorąco prosto z patelni + pieprz)
- dodać do 2-giego dania
- zapiekać z czym fantazja podpowie dodając różne ziółka
moje ulubione letnie jedzenie
~Hanka 2004-02-18 00:00:00.0

Dopiero dzis mialam blizszy kontakt z cukinia (przez przypadek). Jutro sprubuje to usmazyc i ciesze sie ze nie potrzebuje duzo tluszczu bo chce schudnac. A tak pozatym lubie nowosci i zdrowe odzywianie. A jak mi nie bedzie smakowac to dam to koniom (mam dwa) oczywiscie to surowe. Ciekawe czy im zasmakuje? Nic im nie bedzie?
~bea 2003-07-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas