7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kluski śląskie

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dodam, że po raz pierwszy robiłam kluski sama (zawsze mama robi), bo postanowiłam spróbować wegańskiej wersji, bo wiem, że niektórzy nie dodają jajka. Po raz pierwszy jadłam też śląskie na słodko, bo nigdy nie wpadłam na to, by je czymś nadziać, a taki przepis znalazłam, szukając przepisu na wersję bez jajka. Wyszły smakowo jak zawsze, dlatego potwierdzam, że jajko nie jest potrzebne. :)
~slazaczka 2015-03-21 21:13:31.781

Ja jadłam wczoraj śląskie. Zrobiłam je z ugotowanych, pogniecionych ziemniaków, mąki dałam tyle co 1/4 ziemniaków (na równo ugniatam, dzielę na 4 części, jedną wyjmuję, zasypuję "dziurę" mąką), wydawało mi się, że ciasto jest nieco rzadkie, więc dodałam łyżkę mąki do wody i kluski wyszły super. W dodatku do każdej włożyłam po małej truskawce, a na talerzu polałam je kefirem zblendowanym z truskawkami, pyyycha. :)
~slazaczka 2015-03-21 21:06:07.36

dziurkę w klusce robi się na sosik, a tak pozatym lepiej i szybciej tak się gotują. Ja nie używam jajek. Dodaję do ciasta przyprawy.
rasmewa 2015-03-21 20:42:41.399

Dokładnie ta dziurka po to jest :D
Kluski tzw.szare robi się z 1 ziemniaka startego na tarce o dużych oczkach ;] Pozdrawiam i życzę miłego pichcenia ;)
~Paola4989 2008-10-14 13:17:34.66

u mnie w domu rodowicie śląskie kluski robi sie właśnie w proporcji 1/4 bez jajek i mleka jakiegokolwiek lecz dodaje sie staty na charakterystycznej tarce(tarka w której oczka są jakby robione oporzez przebicieno, gwoździem, tak ze z jednej strony metal jest wbity a z drugiej strony tarki metal wystaje i na tymżto sie trze) 1 duzy surowy ziemniak. Nawet jak jadłem nabiał w sposób jak w przepisie klusek sie nie robiło. JAk sie nazywa ta tarka?
grimunio 2006-08-31 00:00:00.0

Małgoś ma rację, kluski robione bez jajka są pulchniejsze i smaczniejsze...
autor anonimowy 2006-02-26 00:00:00.0

Kluseczki ślaskie są pyszne szczególnie z pikantnym gulaszem.Ale uwaga,najważniejsza w tych kluseczkach jest ta dziurka/wgłebienie/,która służy temu aby w niej gromadził się sosik.
~Marek smakosz 2006-02-25 00:00:00.0

a ja zazwyczaj robiłam kluski z woreczka:), ale dzisiaj skorzystam z przepisu Asi:)
~gumi 2003-07-10 00:00:00.0

osobiście robie kluski ślaskie bez jaja co w efekcjie powoduje ze sa bardziej pulchne
~małgoś 2003-02-19 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas